MedLife extinde optiunile de screening pentru femeile insarcinate cu RUNA, un test prenatal non-invaziv procesat in Laboratorul de Genetica si Biologie Moleculara din Bucuresti

Actualizat: 16 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

• MedLife introduce un nou test in Laboratorul de Genetica si Biologie Moleculara din Bucuresti, testul RUNA, si completeaza astfel optiunile de screening pe care le pune la dispozitia femeilor insarcinate.
• RUNA este un NIPT (test prenatal non-invaziv), care ofera acuratete si precizie ridicata pentru a descoperi inca din timpul sarcinii daca exista riscul ca fatul sa sufere de sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau sau alte anomalii genetice.
• MedLife ofera rezultatele acestor teste in doar 6 zile lucratoare, cel mai scurt timp de procesare, comparativ cu alte teste de ADN fetal din sange matern de pe piata.

• RUNA are o rata de detectare de peste 99% si descopera mai multe anomalii, prin comparatie cu screening-ul obisnuit realizat in timpul sarcinii.

MedLife completeaza optiunile de screening pe care le pune la dispozitia femeilor insarcinate si introduce un nou test in Laboratorul de Genetica si Biologie Moleculara din Bucuresti: testul prenatal non-invaziv RUNA. Pacientele care solicita un astfel de test vor primi rezultatele in doar 6 zile lucratoare, cel mai scurt timp de procesare, comparativ cu alte teste de ADN fetal din sange matern de pe piata. Testele pot fi recoltate in toate clinicile si punctele de recoltare MedLife din tara, dar si in cadrul clinicilor partenere.
RUNA este un NIPT (test prenatal non-invaziv) efectuat cu tehnologie si acreditare de la Illumina, lider mondial in secventierea NGS (Next Generation Sequencing). Acesta ofera acuratete si precizie ridicata, fiind cea mai rapida si lipsita de durere metoda de a descoperi inca din timpul sarcinii daca exista riscul ca fatul sa sufere de sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau sau alte anomalii genetice.

Prin activitatea pe care o desfasuram in laboratoarele MedLife, cu expertiza medicilor si a specialistilor romani, alaturata ultimelor inovatii si tehnologii, ne propunem sa oferim pacientilor nostri solutii performante care sa ii ajute sa aiba o viata sanatoasa, descoperind cat mai din timp si cat mai specific problemele medicale care i-ar putea afecta. in acest sens, am extins optiunile de screening pentru femeile insarcinate si punem la dispozitia acestora testul RUNA, care ofera o precizie si acuratete mai mare a rezultatelor pentru identificarea unor anomalii genetice. Procesarea probelor in cadrul laboratorului nostru reduce considerabil timpul de raspuns al rezultatelor, de la 2-3 saptamani, la 6 zile lucratoare, ceea ce constituie un mare avantaj pentru viitorii parinti”, a declarat Dorin Preda, Director Executiv MedLife Group.

Cum se realizeaza testul si care sunt principalele anomalii detectate

RUNA analizeaza ADN-ul liber circulant din sangele mamei, detectand situatiile in care anomaliile cromozomiale (aneuploidii fetale) pot afecta sanatatea fatului. ADN-ul liber circulant din sangele mamei provine atat de la aceasta, cat si de la celulele din placenta, astfel ca potentialul risc pentru anomaliile cromozomiale ale fatului pot fi detectate de acest test lucrat din cativa mililitri de sange matern. Recoltarea pentru test este complet nedureroasa si nepericuloasa si se poate efectua de la o varsta de 10 saptamani a sarcinii, atat in cazul sarcinilor singulare, dar si al celor gemelare sau realizate prin FIV.

Prin comparatie cu screening-ul obisnuit realizat in timpul sarcinii, reprezentat de un test de markeri biochimici, cum ar fi dublu sau triplu test, si care detecteaza cel mult 90% dintre sarcinile cu Sindrom Down, RUNA are o rata de detectare mult mai mare, de peste 99% pentru trisomiile comune, si descopera mai multe anomalii. Printre acestea se numara anomaliile cromozomiale care afecteaza toti cromozomii, inclusiv Trisomia 21 (Sindrom Down), Trisomia 18 (Sindrom Edwards), Trisomia 13 (Sindrom Patau), anomaliile cromozomiale ce afecteaza cromozomii sexuali* – sindromul Klinefelter, sindromul Triplu X, sindromul Jacob si sindromul Turner, sexul copilului, deletii si duplicatii mai mari de 7 MB (care pot provoca diverse sindroame genetice) pe toti cromozomii exceptand cei sexuali.

Screening-ul de anomalii cromozomiale, altele decat 13, 18 si 21, este important pentru ca aceste anomalii cauzeaza avorturi spontane, intarzieri de crestere si defecte in dezvoltarea fetala. Incidenta acestor anomalii este estimata la 0,44% din sarcini, ceea ce este la un nivel apropiat, daca facem o comparatie cu incidenta cumulata a trisomiilor 13, 18 si 21, care este de 0,5%. Practic, testul RUNA ne permite identificarea anomaliilor cromozomiale ce afecteaza la fel de multe sarcini ca si trisomiile 13, 18 si 21, care sunt cele mai frecvente anomalii cromozomiale la fat”, declara Dumitru Jardan, biolog in cadrul diviziei de cercetare a Grupului MedLife, coordonator al Laboratorului de Genetica si Biologie Moleculara MedLife, doctor in stiinte medicale.

Testul non-invaziv RUNA este considerat un test de screening si nu de diagnostic si necesita teste de confirmare inainte de a se lua o decizie clinica. Pacientele care fac acest screening trebuie sa confirme rezultatul printr-un test invaziv, precum amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale. in cazul rezultatelor pozitive pentru aberatiile cromozomiale testate pot fi confirmate prin amniocenteza in clinicile MedLife.
NIPT este recomandat de societatile profesionale, precum American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), pentru screeningul de aneuploidii comune pentru toate femeile insarcinate, indiferent de varsta sau risc.
Mai multe informatii despre testul RUNA putet afla aici: www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/test-nipt.
*in sarcinile gemelare se identifica doar prezenta cromozomului Y.


Citeste si despre:

Aveti probleme in a atinge orgasmul? - Un ghid pentru femei Screening pentru cancerul de vezica urinara Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer Screeningul pentru cancerul testicular Teste screening recomandate femeilor Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat? 8 pasi simpli de ingrijire a starii de sanatate pentru femeile de peste 40 de ani Igiena intima: ghid pentru femei Sfaturi utile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate Ce este testul prenatal Panorama si cui ii este indicat