MedLife: Din cele peste 400 de probe secventiate de la inceputul valului 5, pe lotul studiat in ultima saptamana, procentul probelor cu noua tulpina Omicron a urcat la 100%

Actualizat: 09 Februarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

MedLife: Din cele peste 400 de probe secventiate de la inceputul valului 5, pe lotul studiat in ultima saptamana, procentul probelor cu noua tulpina Omicron a urcat la 100%. Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2 pe lotul curent de studiu

“Varianta BA.2 pare sa aiba o rata lenta de raspandire in Romania, iar varianta Delta pare sa piarda teren. Sunt sanse destul de mari ca din a doua jumatate a lunii februarie sa asistam la o scadere constanta a numarului de cazuri, iar valul 5 sa se incheie in aceasta primavara

- In urma secventierii unui nou lot de 94 de probe, toate probele au fost identificate cu tulpina Omicron, iar in cazul a 3 probe a fost identificata subvarianta BA.2 a noii tulpini. Nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

- In interval de doua saptamani, numarul de cazuri cu noua subvarianta BA.2 a evoluat de la 2 la 3 cazuri pe loturile de studiu MedLife.

- MedLife va monitoriza in perioada urmatoare daca persoanele care s-au infectat cu Omicron ar putea sa treaca din nou prin boala in urma infectarii cu tulpina Delta sau cu o subvarianta a tulpinii Omicron.

- Dat fiind numarul mare de imbolnaviri cu Delta si Omicron din ultima perioada, sunt sanse ca Romania sa fi atins imunitatea de turma. in acest sens, MedLife va lansa un nou studiu pentru a determina cati romani au trecut prin boala.

- Sunt zece saptamani de cand MedLife monitorizeaza constant evolutia tulpinii Omicron in Romania. De la debutul valului 5, MedLife a secventiat 415 probe si a realizat prescreening pentru 806 probe provenite din cele mai importante orase la nivel national. Compania continua procesul de monitorizare pentru a urmari evolutia pandemiei.

MedLife continua studiul de secventiere a genomului virusului SARS-CoV-2 in vederea identificarii cazurilor de infectare cu subvarianta BA.2, despre care specialistii spun ca este posibil sa fie mai contagioasa decat varianta principala a tulpinii Omicron (BA.1). Deocamdata aceasta subvarianta pare sa aiba o rata lenta de raspandire pe teritoriul tarii noastre. Astfel, din cele 94 de probe secventiate, toate au fost identificate cu Omicron, in cazul a 3 probe fiind identificata subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. Fata de ultimul lot secventiat in urma cu 2 saptamani, numarul de cazuri cu noua subvarianta BA.2 a crescut de la 2 la 3. Pe lotul studiat in aceasta etapa nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

Probele secventiate provin din Bucuresti, Braila, Bacau, Constanta, Galati, Ialomita, Iasi, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti si Targoviste. Potrivit raportului, probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din Bucuresti (2) si Bacau (1).

“Desi aceasta noua subvarianta este in atentia unui numar tot mai mare de tari si chiar a devenit dominanta in Danemarca sau cateva regiuni din India, in Romania pare sa aiba o evolutie lenta, cel putin acest lucru se observa pe loturile noastre de studiu in acest moment. Astfel, daca in urma cu 2 saptamani am identificat 2 cazuri, pe lotul studiat in aceasta saptamana am identificat 3 cazuri cu subvarinta BA.2. Urmatoarele 2 saptamani vor fi foarte importante, iar daca ritmul de raspandire a noii variante se va pastra in aceiasi parametri, atunci sunt sase mari ca traiectoria prognozata de catre autoritati cu privire la evolutia valului 5 sa ramana in vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si doctor in stiinte medicale, coordonatorul studiului de secventiere realizat de MedLife.

O schimbare de ritm in ceea ce priveste raspandirea subvariantei BA.2 ar putea prelungi valul 5 al pandemiei si in Romania

Pana in prezent, autoritatile romane au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Asa cum arata si datele obtinute in aceasta etapa a studiului de secventiere desfasurat de MedLife, varianta BA.1 este, in continuare, dominanta pe teritoriul Romaniei. De altfel, explozia numarului de cazuri de COVID confirmate in ultima perioada a fost determinata de evolutia in dinamica a raspandirii variantei initiale a tulpinii Omicron (BA.1). S-a observat ca, din momentul in care, in urma evaluarilor pre-screening facute de MedLife, au fost identificate ca fiind suspecte de Omicron 33% din cazurile pozitive analizate de MedLife (20 – 31.12.2021), numarul cazurilor confirmate pozitiv a inceput sa se dubleze de la o saptamana la alta. Astfel, in data de 18 ianuarie au fost inregistrate de 10 ori mai multe cazuri (16,760) comparativ cu ce s-a inregistrat la finalul anului 2021 (1668 de cazuri pozitive).

Avand in vedere datele disponibile momentan, care arata o raspandire lenta a subvariantei BA.2 in Romania, specialistii estimeaza ca, cel mai probabil, numarul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza in perioada urmatoare, pentru ca mai apoi sa scada treptat. in situatia unui scenariu pesimist, in care subvarianta BA.2 ar putea sa prinda avant sau in cazul in care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt sanse ca valul 5 al pandemiei sa se prelungeasca.

Daca ne raportam la varianta initiala Omicron, BA.1, data fiind dinamica din ultima perioada, cel mai probabil ca ne apropiem de varful acestui val.
Totodata, pana in luna martie ne dorim sa avem o perspectiva cat mai clara a numarului de romani trecuti prin infectie cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul ca Romania a testat mai putin decat alte tari din nordul si vestul Europei, asadar ne asteptam ca numarul persoanelor trecute prin boala sa fie mult mai mare decat cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va masura, cu o marja de eroare de +-5%, cati dintre locuitorii Romaniei au trecut sau vor trece prin boala
”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte & CEO MedLife Group.

***

Despre Sistemul Medical MedLife:

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.

Compania opereaza cea mai extinsa reea de clinici, una din marile reele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clieni corporate pentru Pachete de Prevenie in Sanatate din ara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.

In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.

Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creeaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.


Citeste si despre:

Screeningul ca parte din preventia bolilor Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare Fatetele dentare din ceramica comparate cu fatetele dentare din compozit Ejacularea precoce - cauzele cele mai des intalnite Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Cum iti influenteaza sanatatea temperatura din spatiile interioare Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli Incontinenta – O problema fara sfarsit? Tuberculoza genito-urinara Punctele negre sau comedoanele
Cere sfatul medicului ×