MedLife anunta noi rezultate ale studiului de secventiere a virusului SARS-CoV-2

Actualizat: 18 Februarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

MedLife anunta noi rezultate ale studiului de secventiere a virusului SARS-CoV-2: „Previziunile specialistilor nostri s-au confirmat, cel mai probabil, tulpina britanica a devenit deja dominanta in marile orase din Romania”

• Din 90 probe analizate aleatoriu de specialistii MedLife, 45 contineau tulpina originara din Marea Britanie.

• Daca esantionul este reprezentantiv, rezultatele confirma faptul ca tulpina britanica a devenit dominanta cel putin la nivel urban, in marile orase ale tarii, urmand sa devina tulpina cu cea mai mare frecventa in urmatoarele 3-5 saptamani la nivel national.

• Desi rata de transmitere a noii tulpini este una ridicata, pastrarea unui platou in ceea ce priveste numarul de cazuri inregistrate zilnic si diminuarea numarului de cazuri grave in sectiile de ATI sugereaza ca masurile luate de autoritati au functionat inclusiv in acest context.

• Mutatiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia nu au fost identificate deocamdata.

• Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat pana in prezent 79 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie dintr-un total de aproximativ 500 probe analizate.

• Specialistii MedLife au avansat cu noi concluzii in cazul primului studiu de imunizare post-vaccin: rata de eficienta in ceea ce priveste dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se pastreaza, insa au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 dupa prima doza. Specialistii avertizeaza asupra obligativitatii de a purta masca si dupa vaccinare.

Sistemul Medical MedLife continua studiul de secventiere a genomului virusului SARS-CoV-2 si anunta noi rezultate privind cazurile de infectare cu tulpina britanica depistate pe teritoriul Romaniei.

In aceasta etapa a cercetarii, specialistii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate in mod aleatoriu in perioada 3 – 11 februarie a.c. de la pacienti testati pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 contin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperita in Marea Britanie. Acestea provin de la pacienti din diferite orase ale tarii: Bucuresti – 26 de cazuri, Braila – 1 caz, Galati – 2 cazuri, Timisoara – 6 cazuri, Cluj - 3 cazuri, Focsani – 1 caz, Ploiesti – 1 caz, Pitesti -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.

Astfel, numarul cazurilor de infectare cu varianta britanica a cornavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge la 79, in mai putin de doua luni.

Daca in urma cu doua saptamani anuntam ca prevalenta cazurilor identificate cu tulpina britanica este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate in lotul curent continand tulpina B1.1.7, cunoscuta ca avand originea in Marea Britanie. Considerand ca esantionul analizat este reprezentantiv, datele confirma dinamica anticipata in rundele anterioare de secventiere si faptul ca, cel mai probabil, aceasta tulpina a devenit deja varianta dominanta in marile orase ale tarii, urmand, cel mai probabil, sa devina tulpina cu cea mai mare frecventa in urmatoarele 3-5 saptamani la nivel national. Astfel, Romania ar fi printre primele tari din Uniunea Europeana in care predomina varianta britanica a coronaviursului. Pe de alta parte, este de precizat faptul ca, desi rata de transmitere a noii tulpini este una ridicata, pastrarea unui platou in ceea ce priveste numarul de cazuri inregistrate zilnic si diminuarea numarului de cazuri grave in sectiile de ATI sugereaza ca masurile luate de autoritati, respectiv carantinarea pe zone in functie de prevalenta locala a infectarilor, au functionat si probabil vor trebui mentinute in continuare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si coordonator al studiului de secventiere, derulat de MedLife.

„Previziunele colegilor mei din ultimele saptamani s-au confirmat, se pare ca tulpina britanica a devenit deja dominanta cel putin la nivelul marilor orase. Este o informatie extrem de valoroasa pentru strategia de gestionare a pandemiei la nivel national. Ganditi-va ca Germania a anuntat ieri ca infectiile cu noua tulpina britanica au crescut si la ei de la 6 la 22% in 2 saptamani, iar noile rezultate i-au ajutat sa ia noi decizii in ceea ce priveste masurile de siguranta. Suntem foarte mandri ca putem sa sustinem acest efort atat din punct de vedere al resurselor umane, cat si financiare pentru a putea urmari in dinamica evolutia acestui virus la nivel local si implicit a noilor tulpini pentru a veni in sprijinul autoritatilor romane. Vestea buna este ca, momentan, nu am identificat pe loturile de probe analizate mutatiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia. Totusi, vom continua procesul de secventiere, tocmai pentru a identifica timpuriu aparitia unor posibile noi tulpini si a anunta in timp util autoritatile, astfel incat acestea sa poata actiona imediat”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte & CEO al grupului MedLife.

Vaccinarea si masurile de protectie raman cele mai eficiente arme in lupta cu virusul

Potrivit expertilor internationali in sanatate publica, toate cele trei vaccinuri disponibile pe piata europeana (Pfizer/BioNTech, Moderna si AstraZeneca) sunt eficiente impotriva variantelor de coronavirus aflate in circulaie, inclusiv impotriva tulpinii britanice. Pe de alta parte, specialistii nu exclud nevoia de adaptare a vaccinului, pe viitor, pentru a face fata noilor mutatii ale virusului.

“Multe persoane se tem ca vaccinurile dezvoltate ar putea fi ineficiente pentru diverse mutatii ale virusului, insa datele analizate pana acum la nivel international ne arata ca niciuna dintre noile tulpini ale virusului nu a reusit sa elimine in totalitate nivelul de anticorpi produs de vaccin. Oamenii trebuie sa aiba incredere in stiinta, in eforturile depuse de expertii din sanatate. in momentul de fata, nu avem motive reale de ingrijorare in privinta eficientei vaccinurilor”, a spus Mihai Marcu Presedinte si CEO MedLife.

In egala masura, specialistii atrag atentia asupra importantei respectarii masurilor de siguranta, chiar si in contextul vaccinarii, pentru a minimiza posibilele riscuri provocate de noile tulpini ale virusului.

Avem in derulare un alt studiu cu privire la imunizarea post-vaccin, primul de o asemenea anvergura in Romania. Colegii mei au reusit sa avanseze cu noi concluzii pe care, cel mai probabil, le vom face publice saptamana viitoare. Am crescut esantionul, iar datele preliminare arata ca eficienta in ceea ce priveste dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se pastreaza, insa au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 dupa prima doza. Este foarte important ca romanii sa inteleaga ca masurile de protectie raman valabile si post-vaccinare, iar masca este in continuare obligatorie chiar si dupa vaccinare. Doar prin vaccinare si prin respectarea masurilor de protectie vom putea gestiona evolutia pandemiei si reintoarcerea la o viata cat mai apropiata de normalul cu care eram obisnuiti in urma cu un an”, a adaugat Mihai Marcu.

Investitii de aproximativ jumatate de milion de euro in cercetare medicala, in ultimul an

In calitate de lider si mai ales, de companie cu capital romanesc, MedLife a pus bazele unui centru local de cercetare, menit sa sprijine eforturile autoritatilor in lupta cu pandemia de coronavirus. Astfel, compania a desfasurat in ultimul an 7 studii, toate realizate pro-bono, cu resurse proprii.

Cercetarea presupune eforturi importante, iar MedLife face acest lucru exclusiv cu resurse proprii. Valoarea investitiei in cercetare de la debutul pandemiei este de aproximativ 500.000 EUR si nu ne oprim aici. Vom continua sa ajutam sectorul public, impartasind toate rezultatele studiilor referitoare la pandemie si la evolutia virusului cu Ministerul Sanatatii. Avem nevoie de solutii autohtone pentru a putea raspunde promt urmatoarelor alerte epidemiologice”, a declarat Presedintele Grupului MedLife.
***
Sistemul Medical MedLife a demarat primul studiu de cercetare in luna aprilie 2020, fiind primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrala si de Est privind gradul de imunizare naturala a populatiei pentru Covid 19. De la inceputul pandemiei si pana in prezent, MedLife a derulat 7 studii, oferind autoritatilor informatii importate cu privire la imunizarea naturala a populatiei, la nivel national si in focare specifice, evolutia in dinamica a anticorpilor impotriva COVID 19, originea virusului SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei, modalitatea de transmiterea sau prezenta altor tulpini.

In prezent compania are in derulare studiul de secventiere a virusului prin care urmareste evolutia virusului si aparitia noilor tulpini, precum si un alt studiu cu privire la gradul de imunizare a populatiei post-vaccinare.


Citeste si despre:

Studiu – Fanteziile sexuale ale barbatilor Problemele de sanatate ale adolescentilor Ce inseamna setea excesiva si senzatia de foame? MedLife a identificat 88 de cazuri noi cu tulpina britanica, din 94 de probe secventiate Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Cand se recomanda testele PCR si testele pentru anticorpi COVID-19. Specialistii MedLife explica De ce este importanta monitorizarea imagistica a pacientilor vindecati de COVID-19 Cum se transmite virusul COVID-19? Cum se manifesta varianta Omicron Testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2 - ce ne spun acestea?
Cere sfatul medicului ×