MedLife a lansat primul studiu randomizat din regiune care urmareste raspunsul imun celular impotriva COVID-19, oferit de celulele T

Actualizat: 30 Iunie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

• Acesta este primul studiul din Romania si din regiune care evalueaza imunitatea celulara impotriva COVID-19.
• Demersul MedLife se desfasoara in 4 orase din ara - Bucuresti, Brasov, Cluj si Timisoara, fiind vizate mai multe categorii de persoane: cele care au trecut prin boala si nu s-au vaccinat, cele care nu au trecut prin boala si nu s-au vaccinat, cele care s-au vaccinat si au 2 luni, respectiv 4 luni de la administrarea rapelului.
• Cei interesai pot afla criteriile de participare accesand pagina www.medlife.ro/studiu-celule-t si se pot inscrie prin completarea chestionarului.
• Persoanele selectate vor beneficia de o serie de analize, printre care si bateria completa de teste serologice pentru detectarea anticorpilor.
• Acesta este cel de-al 8-lea studiu desfasurat pro bono de MedLife de la inceputul pandemiei.

Sistemul Medical MedLife continua demersurile de cercetare si initiaza primul studiu randomizat din regiune care urmareste imunitatea specifica, mediata celular, in cazul infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Prin acest studiu, echipa de cercetare a grupului MedLife isi propune identificarea prezentei si urmarirea activitatii celulelor T la pacienti infectati anterior cu virusul SARS-CoV-2 si la pacienti vaccinati impotriva COVID-19, in raport cu prezenta sau absenta anticorpilor specifici COVID-19. Demersul se va desfasura in Bucuresti, Brasov, Cluj si Timisoara si are ca obiectiv analizarea unui esantion de 700 de persoane.

“In acest moment nu avem date clare cu privire la raspunsul imun pe termen lung impotriva COVID-19. Nu stim daca protecia faa de SARS-CoV-2 este data doar de acei anticorpi care apar in urma infeciei si a vaccinarii sau avem nevoie si de celulele T, care recunosc proteinele virale si omoara celulele infectate. Exista cateva studiile internaionale care ne indica faptul ca imunitatea celulara persista perioade mai lungi de timp, chiar si dupa ce anticorpii dispar, insa obiectivul nostru este sa facem o radiografie a situaiei din Romania, sa analizam date provenite de la pacieni din Romania si sa oferim informaii relevante pentru ara noastra. Acest studiu randomizat pe T-cells vine in completarea celorlalte demersuri de cercetare desfasurate de MedLife in ultima perioada, care urmaresc nivelul de imunitate dobandita natural sau in urma vaccinarii impotriva COVID-19”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte & CEO MedLife Group.

Studiul vizeaza patru categorii de persoane, care in urma selectiei, vor beneficia de analize gratuite. Inscrierile se fac pe www.medlife.ro/studiu-celule-t

Pentru a identifica posibile diferene in ceea ce priveste raspunsul imun celular, MedLife vizeaza analizarea datelor provenite de la 4 categorii de persoane:
1. Persoane care au trecut prin infectie COVID-19 pana in luna iulie 2020 (test PCR pozitiv) si nu s-au vaccinat inca;
2. Persoane infectate cu SARS-CoV-2 in perioada septembrie - decembrie 2020 (test PCR pozitiv) si nu s-au vaccinat inca;
3. Persoane care nu au trecut prin boala si nu s-au vaccinat inca;
4. Persoane care s-au vaccinat si care au 2 luni, respectiv 4 luni de la rapel.

Pentru a se califica, persoanele din oricare din cele patru categorii trebuie sa aiba varsta peste 18 ani, resedina in Bucuresti, Brasov, Cluj sau Timisoara si sa nu sufere de anumite afectiuni, precum: boli autoimune, diabet zaharat, hemopatii maligne, neoplasme, tuberculoza, hepatita virala, HIV, transplant de organe/esuturi, afeciuni acute curente; de asemenea, femeile insarcinate nu pot participa la studiu.

Inscrierile se fac pe baza completarii chestionarului disponibil pe pagina www.medlife.ro/studiu-celule-t. Persoanele care se califica vor fi contactate de reprezentanii MedLife in vederea stabililirii detaliilor necesare pentru efectuarea analizelor.

Participantii selectati vor beneficia, cu titlu de gratuitate, de o serie de analize, printre care: hemoleucograma completa, CRP, imunoglobulina A/G/M, bateria completa de teste serologice pentru detectarea anticorpilor - IgM anti-Spike RBD, IgG anti-Spike RBD, IgG trimeric si IgG anti-Nucleocapsida. De asemenea, persoanele care nu au certitudinea ca au trecut prin boala si nici nu s-au vaccinat, asa-zisii martori negativi, vor fi testati si RT-PCR, pentru a exclude posibilitatea unei infectii curente in momentul desfasurarii proiectului.

Ce sunt celulele T si care este rolul lor in raspunsul imun celular

Pentru a inelege de ce nu doar prezena anticorpilor este importanta atunci cand vine vorba de raspunsul imun la COVID-19, biologul Dumitru Jardan, coordonatorul studiului derulat de MedLife, explica ce sunt celulele T, cum funcioneaza acestea si ce reprezinta imunitatea celulara.
Celulele sau limfocitele T fac parte din familia leucocitelor (globulele albe din sange), acestea avand un rol central in declansarea raspunsului imun la o infecie virala. Atunci cand un virus patrunde intr-o celula, pe suprafaa celulelor infectate incep sa fie prezentate fragmente din proteinele virale. Astfel, celulele T sunt alertate si se activeaza, dupa care incep sa distruga celulele infectate din organism. In ceea ce priveste raspunsul limfocitelor T in raport cu infecia COVID-19, in acest moment nu este clar daca nivelul anticorpilor se coreleaza cu nivelul de raspuns al celulelor T si nici nu stim care raspuns este mai important pentru a ne proteja de boala – anticorpii sau celulele T. Faptul ca o persoana are anticorpi este, cu sigurana, un lucru bun. intrebarea este: sunt suficieni doar anticorpii pentru a oferi protecie in faa virusului? Sau: dupa dispariia anticorpilor, celulele T pot sa ofere protecie? Obiectivul nostru este sa incercam sa raspundem la unele din aceste intrebari, analizand date provenite de la subieci din Romania si sa obinem informaii relevante pentru ara noastra cu privire la raspunsul imun celular”, a declarat Dumitru Jardan.

Studiul randomizat care analizeaza imunitatea celulara impotriva COVID-19 este cel de-al 8-lea derulat pro bono de MedLife de la inceputul pandemiei, printre subiectele cercetarilor anterioare numarandu-se imunizarea naturala a populaiei, atat la nivel naional, cat si local (Suceava), dinamica anticorpilor dobandii natural la pacienii infectai, secvenierea genomului virusului SARS-CoV-2 si evaluarea gradului de imunizare post-vaccinare.

***
Despre Sistemul Medical MedLife:
Sistemul Medical MedLife a pornit acum 26 de ani, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovaie si au indraznit sa inteasca cat mai sus, pentru a oferi pacienilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.

Compania opereaza cea mai extinsa reea de clinici, una din marile reele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clieni corporate pentru Pachete de Prevenie in Sanatate din ara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achiziii. Echipa sa puternica si experimentata de management, alcatuita 100% din romani, a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitai de crestere, dobandind cunostine si experiena valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie romaneasca cu tradiie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piaa locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernana corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Aciunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacionare pe piaa reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzacionare ″M″.

In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esenial in societate si sa capete un statut de lider detasat in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.

Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitaii locale in tehnologie si infrastructura. Creaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si meninerea unei Romanii sanatoase.


Citeste si despre:

Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare Infertilitatea la barbati - generalitati Bolile determinate de mediu Celulele stem si incontinenta urinara 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Cum putem invinge celulita? Arterita cu celule gigante Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Celulita Tipuri de celule stem