Lampile UV nu sunt recomandate pentru dezinfectia in scoli sau pentru uz casnic!

Actualizat: 05 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De la debutul pandemiei de coronavirus in Romania, mai multe unitati de invatamant au folosit lampile cu ultraviolete pentru distrugerea microbilor si limitarea transmiterii COVID-19 in clase. Specialistii in sanatate au tras mai multe semnale de alarma, in ultima vreme, cu privire la utilizarea lampilor UV precizand ca acestea pot fi periculoase daca nu sunt folosite cum trebuie.

Specialistii Institutului National de Sanatate Publica sustin ca dezinfectarea cu raze UV nu ar trebui sa reprezeinte o optiune pentru scoli, fiind specifica spitalelor. Acelasi lucru il sustine si Ministerul Sanatatii, care precizeaza ca lampile UV nu sunt recomandate pentru dezinfectia in scoli sau pentru uz casnic.

Intr-o postare oficiala pe Facebook, specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii spun ca radiatiile UV sunt cancerigene si pot produce cataracta, conjuctivite sau alte reactii la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat sa fie folosite in incaperi in care sunt persoane si este contraindicat sa fie folosite pentru dezinfectia mainilor.

Totodata, ozonul produs de lampile UV poate face mai mult rau decat bine. Este daunator pentru caile respiratorii, fiind un puternic iritant, si poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, Ministerul Sanatatii nu recomanda folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat si instruit in acest sens.

Ce sunt lampile UV si cum functioneaza?

Potrivit Ministerului Sanatatii, lampile UV sunt, practic, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odata expusi unui curent electric, produc radiatii ultraviolete ce distrug germenii direct, prin distrugerea ADN-ului si a ARN-ului acestora, si indirect, prin producerea de ozon.

Astfel de lampi sunt folosite in spitale si in laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite incaperi sau zone, insa nu trebuie utilizate ca unica metoda de dezinfectie.

In ceea ce priveste activitatea radiatiei UV fata de virusuri, mai multe studii au demonstrat ca aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atat de pe suprafete, cat si din aer, atat prin alterarea materialului lor genetic, cat si prin alterarea proteinelor de suprafata, virusurile fiind astfel inactivate. Insa lampile UV NU trebuie folosite de utilizatori casnici. Punerea in functiune a acestor lampi trebuie executata numai de persoane calificate si instruite in acest sens, explica INSP.

In timpul functionarii persoanele nu trebuie sa fie in incapere, in caz contrar, persoanele expuse dezvolta reactii nedorite la nivel ocular (conjunctivita, foto-oftalmie, cataracta) sau la nivel cutanat (arsura pana la transformare malign), potrivit INSP.

Aceste precizari au fost facute dupa ce, la scurt timp dupa reluarea cursurilor in clase, mai mult elevi au ajuns la medic cu probleme provocate de ultraviolete.

Surse:
https://www.insp.gov.ro/dj/comunicate/Comunicat%20privind%20utilizarea%20lampilor%20UV.pdf
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/posts/1386871018334326

STUDIU. Unele tulpini ale coronavirusului sunt mai rezistente la anticorpi. Ce inseamna acest lucru?

Unele dintre noile tulpini ale virusului SARS-COV-2 au dovedit rezistenta la efectul anticorpilor neutralizanti in experimente de laborator, arata rezultatele unui studiu publicat in revista Nature Medicine.

Anticorpii neutralizanti sunt acei anticorpi produs de organism ca raspuns la infectie sau de un vaccin. Acestia au puterea sa blocheze capacitatea virusului de a patrunde in celulele gazda si sunt extrem de important pentru formarea imunitatii pe termen lung.

In studiul publicat de Nature Medicine, cercetatorii au evaluat capacitatea anticorpilor de a neutraliza tulpinile recente de SARS-CoV-2, precum cele depistate in Marea Britanie, Africa de Sud si Brazilia. Totodata, a fost studiata si capacitatea anticorpilor de a netrualiza virusuri sintetice ce contin proteina spike, create in laborator.

Autorii studiului au recoltat anticorpi monoclonali si plasma de la pacientii care au trecut prin boala sau care au fost vaccinati anti-COVID, apoi au veridicat capacitatea lor de neutralizare in fata variantelor de SARS-COV-2. Cele mai multe teste au aratat o activitate inhibitoare redusa impotriva virusului, ceea ce inseamna ca anticorpii neutralizanti actuali ar putea avea o eficienta mai scazuta asupra variantei sud-africane sau celei britanice.

Acest lucru poate avea implicatii in elaborarea de vaccinuri si terapii cu anticorpi impotriva noului coronavirus, insa autorii studiului precizeaza ca trebuie analizate cazurile mai multor pacienti pentru a putea sprijini aceste rezultate.

Surse:
https://www.nature.com/articles/s41591-021-01294-w
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.01.433466v1
https://www.livescience.com/south-african-coronavirus-variant-antibody-resistant.html

Peste 4.300 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania. Bucuresti reintra in „zona rosie”!

In ultimele 24 de ore au fost raportate 4.342 de cazuri noi de COVID-19 in Romania, din 36.337 de teste efectuate. De asemenea, au fost inregistrate 101 decese, mai multe fata de ieri, cand au fost raportate 98 de decese. La ATI sunt internati 1.067 de pacienti.

Bilantul ajunge la 820.931 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, potrivit datelor furnizate vineri de Grupul de Comunicare Strategica.

Coronavirus in Romania pe 5 martie. Situatia pe judete

In Bucuresti au fost raportate aproape 1.000 de cazuri noi de COVID-19, in ultimele 24 de ore. Numarul de imbolnaviri este in crestere si in alte patru judete, respectiv Timis, Cluj, Ilfov si Brasov.

• Bucuresti - 927 cazuri noi;

• Timis - 354 cazuri noi;

• Cluj - 284 cazuri noi;

• Ilfov - 241 cazuri noi;

• Brasov - 217 cazuri noi.

Rata de infectare este in crestere in judetul Timis, care continua sa raporteze peste 5 cazuri la mia de locuitori. Bucuresti reintra in „zona rosie” de COVID-19 dupa ce rata de infectare a trecut de 3. in scenariul rosu, se inchid restaurantele, cafenelele, cinematografele, salile de spectacol sau salile de jocuri de noroc. Totodata, scenariul rosu presupune ca vor merge fizic la cursuri doar copiii de gradinita si cei din ciclul primar, iar ceilalti fac ore online.

Judetele unde rata de infectare depaseste 3 la mia de locuitori sunt:

• Timis - 5,61 cazuri la mia de locuitori;

• Ilfov - 4,15 cazuri la mia de locuitori;

• Cluj - 3,92 cazuri la mia de locuitori;

• Brasov - 3,38 cazuri la mia de locuitori;

• Bucuresti - 3,31 cazuri la mia de locuitori;

• Maramures - 3,01 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania pe 5 martie. 101 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 20.785 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 04.03.2021 (10:00) – 05.03.2021 (10:00) au fost raportate 101 decese (49 barbati si 52 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bihor, Braila, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vrancea, Ilfov si Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 ani, 3 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 10 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 37 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 28 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 22 decese la categoria de peste 80 de ani.
97 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 3 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.222. Dintre acestea, 1.067 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.133.554 de teste RT-PCR si 342.496 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.868 de teste RT-PCR (16.471 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 11.397 la cerere) si 8.469 de teste rapide antigenice.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 45.407 persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 13.212 persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 49.963 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 127 de persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 3.516 apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 630 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

De la debutul pandemiei in Romania, 752.234 de pacienti au fost declarati vindecati.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 1.065.226 de persoane.

Au fost administrate, in total, 1.641.874 de doze de vaccin, dintre care:

- 1.435.328 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;

- 84.664 doze din vaccinul Moderna;

- 165.619 doze din vaccinul AstraZeneca.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 5.828, din care 13 sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.477 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.116 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 43 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore, 3 in Tunisia, 7 in Republica Coreea si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia.

De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 186 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.


Citeste si despre:

Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi Alimente recomandate pentru artrita reumatoida Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta Alimente recomandate pentru o prostata marita Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii ginecologice sunt recomandate femeilor anual Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 7 alimente recomandate pentru refluxul gastric Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?