In Romania, si nu numai, sunt destul de multe persoane care s-au infectat cu COVID-19 dupa prima doza de vaccin. Ce se intampla cu rapelul, in astfel de situatii?
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a facut cateva precizari cu privire la intervalul dintre cele doua doze de vaccinare in cazul infectarii cu COVID-19. Acesta sustine ca cei care si-au facut prima doza de vaccin si s-au imbolnavit, intre timp, de COVID-19, si-ar putea face rapelul la doua saptamani de la momentul vindecarii.
„Daca persoana respectiva este cu stare generala buna, este afebrila, debarasata de virus, avand test negativ, se poate vaccina oricand in acest interval dupa vindecare, insa este bine sa lasam imediat dupa vindecare o perioada de circa 10-14 zile, perioada de convalenscenta, in care este important sa se definitiveze, sa se remita toata reactia inflamatorie de dupa boala si sigur, ulterior, persoana respectiva se poate vaccina. Deci un interval de circa doua saptamani de la momentul vindecarii este rezonabil pentru a se vaccina”, a precizat medicul Valeriu Gheorghita pentru Digi24.
In Romania, potrivit statisticilor, aproximativ 1.080 de persoane care au facut si a doua doza de vaccin s-au infectat cu SARS-CoV-2, adica 0,19% din numarul total al celor complet imunizati. Valeriu Gheorghita a precizat ca in majoritatea cazurilor, diagnosticul de COVID-19 a fost pus cam intre 10 si 14 zile de la rapel si ca majoritatea au fost forme asimptomatice sau cu simptome foarte usoare.
„Majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme usoare, acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testari periodice, si nu pentru ca aveau o simptomatologie caracteristica de COVID-19”, a subliniat coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, potrivit Digi24.
Ritmul de vaccinare cu AstraZencea a scazut substantial
Valeriu Gheorghita a mai declarat ca in prezent, la nivel national a scazut ritmul de vaccinare cu AstraZeneca. Acesta a precizat ca saptamana aceasta sunt programate pentru prima doza de vaccin aproximativ 2.000-3.000 de persoane, la care se adauga circa 7.000 – 8.000 de persoane care sunt la a doua doza. In total, aproximativ 90.000 de persoane si-au anulat programarile pentru vaccinarea cu AstraZeneca.
Valeriu Gheorghita a mentionat ca Romania are disponibile 750.000 de doze de vaccin AstraZeneca si ca se va continua vaccinarea cu acest ser la nivel national, pentru toate grupele de varsta, pentru ca beneficiile depasesc riscurile.
Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare a vorbit si despre decizia mai multor tari europene de a lua in calcul folosirea altui vaccin pentru rapel: „E frustranta discrepanta masurilor luate la nivel european, desi toti lucreaza cu aceleasi date stiintifice. Aceste recomandari diferite au decredibilizat vaccinul AstraZeneca. Romania nu a adoptat nicio limita de varsta, deoarece EMA nu a identificat niciun profil de risc. Din punct de vedere decizional ar fi fost mai simplu sa stopam temporar vaccinarea sau sa impunem limite de varsta, insa nu putem lua decizii care pot influenta sute de mii de persoane fara suficiente dovezi stiintifice”, a explicat acesta pentru Digi24.
Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/la-cat-timp-se-face-rapelul-daca-ne-am-infectat-intre-doze-valeriu-gheorghita-vaccinarea-previne-formele-severe-1492077
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24727235-gheorhita-0-19-din-numarul-total-celor-care-vaccinat-ambele-doze-infectat-majoritatea-fost-forme-asimptomatice-sau-forme-usoare.htm
https://www.libertatea.ro/stiri/valeriu-gheorghita-despre-vaccinarea-cu-astrazeneca-nicio-persoana-nu-si-a-anulat-programarea-la-rapel-sunt-90-000-de-anulari-pentru-prima-doza-3496594
STUDIU. Expunerea directa la soare reduce decesele de COVID-19 intr-o maniera independenta fata de vitamina D
Zonele insorite sunt asociate cu mai putine decese din cauza COVID-19, spun cele mai recente date statistice furnizate de tari grav afectate de pandemia de coronavirus.
Lumina solara ar putea explica, astfel, diferentele majore dintre bilanturile deceselor cauzate de noul coronavirus, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Edinburgh.
O expunere ambientala mai mare la UVA (radiatiile ultraviolete A, care reprezinta 95% din lumina UV a soarelui) este asociata cu o mortalitate mai scazuta din cauza COVID-19, concluzioneaza autorii studiului publicat in British Journal of Dermatology. Statele Unite, Marea Britanie si Italia au raportat unele dintre cele mai mari bilanturi de decese asociate pandemiei de COVID-19 din lume, atat pe cap de locuitor, cat si in cifre absolute, insa numarul de decese a scazut semnificativ in aceste tari in lunile de vara, spun specialistii.
In perioada ianuarie - aprilie 2020, cercetatorii au comparat numarul de decese asociate COVID-19 in Statele Unite cu nivelurile UV (raze ultraviolete) din aproape 2.474 de districte americane, inainte de a aplica aceeasi metodologie pentru alte doua tari, Marea Britanie si Italia. Autorii studiului mentioneaza ca au incercat sa masoare un posibil impact al vitaminei D, considerata un inhibitor pentru COVID-19, pe care organismul uman o sintetizeaza in cantitati mai mari atunci cand pielea este expusa la lumina solara. Acestia au ajuns la concluzia ca expunerea directa la soare ar putea sa reduca decesele de COVID-19 intr-o maniera independenta fata de vitamina D.
Aceasta descoperire se adauga altor studii recente care au consolidat teoria conform careia petrecerea timpului in aer liber reduce probabilitatea de dezvoltare a maladiei COVID-19.
Surse:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.03.20145912v2
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.20093
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210408212954.htm
STUDIU. Vaccinul Pfizer si-ar putea pierde eficienta in fata tulpinii sud-africane
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech ar putea fi mai putin eficient in fata tulpinii sud-africane, potrivit celui mai recent studiu realizat in Israel. Datele nu au fost inca analizate si de alti specialisti, insa autorii studiului sustin ca au descoperit o rata disproportionat mai mare a variantei sud-africane in randul persoanelor vaccinate cu a doua doza comparativ cu grupul de nevaccinati. Acest lucru ar putea insemna ca mutatia sud-africana este capabila sa anuleze protectia vaccinului, pana la un punct.
Studiul a analizat circa 400 de persoane testate pozitiv cu COVID-19, la 14 zile sau mai mult dupa ce au primit prima sau a doua doza a serului Pfizer, fata de acelasi numar de pacienti COVID care nu fusesera vaccinati. Varianta sud-africana a fost descoperita la 1% dintre persoanele care au participat la studiu. Insa, printre pacientii vaccinati cu ambele doze de vaccin s-a constatat ca rata infectiei era de 8 ori mai mare decat in randul celor nevaccinati, respectiv 5.4% fata de 0,7%. Severitatea bolii, insa, a fost una mai mica.
Astfel, rezultatele sugereaza ca vaccinul Pfizer/BioNTech este mai putin eficient impotriva variantei sud-africane. Cu toate acestea, cercetatorii atrag atentia cu privire la rezultatele studiului, intrucat au analizat un numar redus de persoane, fiindca in Israel nu sunt multe cazuri cu aceasta tulpina.
Valeriu Gheorgita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a facut cateva precizari cu privire la studiul din Israel si este, in continuare, de parere ca vaccinarea este importanta pentru prevenirea formelor severe de COVID-19.
„In Israel, din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infectie SARS-CoV-2 dupa cea de-a doua doza si care am vazut ca statistic aveau tulpina sud-africana, pentru ca si in Israel dominanta este tulpina britanica, nu erau neaparat cazuri cu severitate crescuta. Tocmai de aceea, vaccinarea este importanta pentru prevenirea formei severe, chiar si in aceste variante virale”, a subliniat Valeriu Gheorghita pentru Digi24.
Aceasta descoperire vine dupa ce Pfizer anunta ca vaccinul sau anti-Covid este eficace impotriva tulpinilor aparute in Marea Britanie si Africa de Sud. Atat serul Pfizer, cat si Moderna, folosesc tehnica ARN mesager si pot fi modificate rapid pentru a combate noi mutatii ale virusului daca este necesar.
Surse:
https://globalnews.ca/news/7750779/south-african-variant-pfizer-covid-19-vaccine/
https://www.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-israel-study-idUSKBN2BX0JX
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1931312821001360
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/la-cat-timp-se-face-rapelul-daca-ne-am-infectat-intre-doze-valeriu-gheorghita-vaccinarea-previne-formele-severe-1492077
Se poate dona plamsa dupa vaccinarea impotriva COVID-19?
Pot dona plasma dupa ce m-am vaccinat impotriva COVID-19? Ministerul Sanatatii a facut cateva precizari in acest sens, intr-o postare pe pagina oficiala de Facebook.
Expertii in sanatate spun ca da, persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate si folosite in Romania pot dona plasma, precum si sange sau trombocite dupa vaccinarea anti COVID-19.
Persoanele vaccinate nu au o contraindicatie referitoare la donarea de plasma sau sange, cat timp intrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoana vaccinata poate dona daca nu sufera de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. De asemenea, pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate in Romania nu exista nicio contraindicatie in ceea ce priveste donarea de plasma sau sange, pentru ca nu contin virus viu atenuat.
La cat timp dupa vaccinarea cu serurile anti-COVID se poate dona plasma
Potrivit Ministerului Sanatatii, o persoana vaccinata poate dona plasma, sange sau trombocite dupa vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, daca au trecut cel putin 7 zile de la administrarea oricareia dintre cele doua doze si nu au prezentat simptome SAU au trecut cel putin 7 zile de la remiterea oricarui simptom.
In cazul vaccinarii cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasma, sange sau trombocite dupa 4 saptamani de la administrarea unei doze SAU de la remiterea oricarui simptom aparut dupa vaccinare.
Conditii pentru donarea de plasma convalescenta
In ceea ce priveste donarea de plasma convalescenta (plasma bogata in anticorpi), ce poate fi folosita pentru tratamentul persoanelor care sufera de COVID-19, Comisia Europeana recomanda respectarea urmatoarelor criterii:
•Aceasta sa fie recoltata de la persoanele care au trecut prin boala (au cel putin un test PCR pozitiv);
•Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infectia cu SARS-CoV-2;
•Au trecut cel putin 14 zile de la disparitia simptomelor sau (in cazul formelor asimptomatice) au trecut cel putin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ;
•In cazul in care persoanele s-au si vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare mentionate anterior.
Ministerul Sanatatii mai face apel si la donarea de sange, intrucat nevoia de sange a spitalelor ramane constanta. Exista posibilitatea programarii de la distanta pentru donarea de sange, telefonic, prin email sau in la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicatii mobile, precum Donorium.
Surse:
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/posts/1414199772268117
https://www.redcrossblood.org/local-homepage/news/article/covid-19-vaccination-guide-blood-donation.html
https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/safety-availability-biologics/updated-information-blood-establishments-regarding-covid-19-pandemic-and-blood-donation
2.323 de cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania
Romania a raportat astazi cel mai redus bilant zilnic de COVID-19 din ultimele 5 saptamani - 2.323 de cazuri de COVID-19, in urma a doar 12.593 de teste. in ultima zi au decedat alte 113 persoane, iar la terapie intensiva sunt internati 1.529 de pacienti.
Bilantul a ajuns la 1.008.490, potrivit datelor transmise luni de Grupul de comunicare strategica.
Coronavirus in Romania pe 12 aprilie. Situatia pe judete
Judetul Cluj a raportat, in ultimele 24 de ore, mai multe cazuri de COVID-19 decat Capitala, respectiv peste 500. Topul judetelor cu cele mai multe imbolnaviri sunt:
• Cluj - 514 cazuri noi;
• Bucuresti - 500 cazuri noi;
• Constanta - 166 cazuri noi;
• Ilfov - 132 cazuri noi;
• Prahova - 110 cazuri noi.
In ceea ce priveste rata de infectare, Ilfov continua sa inregistreze cele mai mari valori. Urmeaza judetul Cluj, cu peste 7 cazuri la mia de locuitori si Capitala, a carei rata de infectare se apropie de 7.
• Ilfov - 8,12 cazuri la mia de locuitori;
• Cluj - 7,07 cazuri la mia de locuitori;
• Bucuresti - 6,50 cazuri la mia de locuitori.
Coronavirus in Romania pe 12 aprilie. 113 decese in ultimele 24 de ore
Pana astazi, 25.248 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
In intervalul 11.04.2021 (10:00) – 12.04.2021 (10:00) au fost raportate 113 decese (63 barbati si 50 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 10 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 24 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 37 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 36 decese la categoria de peste 80 de ani.
107 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 5 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
Cate persoane sunt internate la ATI?
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.845. Dintre acestea, 1.529 sunt internate la ATI.
Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.985.435 de teste RT-PCR si 715.066 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.152 de teste RT-PCR (5.154 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 1.998 la cerere) si 5.441 de teste rapide antigenice.
De asemenea, de la ultima informare facuta de GCS, au fost raportate si rezultatele a 54 teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore si transmise pana la data de 12 aprilie a.c.
Coronavirus in Romania - situatia in tara
Pe teritoriul Romaniei, 61.619 persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 16.275 de persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 49.247 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 122 de persoane.
In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 2.517 apeluri la numarul unic de urgenta 112.
910.298 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cati romani s-au vaccinat pana acum
Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 2.286.546 persoane.
Au fost administrate, in total, 3.699.333 doze de vaccin, dintre care:
- 3.013.165 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;
- 283.634 doze din vaccinul Moderna;
- 402.534 doze din vaccinul AstraZeneca.
Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 12.145, din care 152 sunt in curs de investigare.
Situatia romanilor din alte tari
In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.497 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.118 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 5 in SUA, 8 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 46 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 13 in Cipru, 2 in India, 5 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 3 in Singapore, 3 in Tunisia, 8 in Republica Coreea, 2 in Bosnia si Hertegovina, 2 in Serbia si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 189 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 5 in Irlanda, 2 in Elvetia, 2 in Austria, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.
Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.
Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.