Infertilitatea – subiect de dezbatere la Conferinta Nationala a Pacientilor

Actualizat: 01 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conferinta Nationala a Pacientilor 2012 aduce in centrul atentiei opiniei publice, dar si in fata autoritatilor din Romania, problematica infertilitatii (atat feminina cat si masculina), dar si implicatiile psiho-sociale pe care aceasta le produce la nivelul societatii si la nivelul individului.

Aceasta tema se va regasi in cadrul unei dezbateri organizate, care se va desfasura in perioada 14-16 iunie la Casa Universitarilor din Bucuresti.

Initiativa Sanatatea Media Group de a dezbate pe marginea problemei infertilitatii a survenit datorita faptului ca aceasta constituie o problema de sanatate care afecteaza un numar surprinzator de mare de cupluri – cel putin unul din zece cupluri se confrunta cu aceasta problema.

Dincolo de aspectele fizice, care uneori produc disconfort, infertilitatea produce o imensa suferinta pe plan psihologic, emotional si spiritual, comparabila cu suferinta provocata de bolile incurabile.

“A aduce pe lume un copil este o decizie extrem de importanta in viata fiecarui cuplu si totodata una dintre cele mai mari provocari ale vietii. Din pacate insa, asistam in practica noastra clinica la tot mai multe cazuri de cupluri care nu isi pot implini menirea de a deveni parinti. Imposibilitatea de a da nastere unui copil poate duce la o schimbare radicala in viata femeii si a cuplului infertil, atat pe plan emotional, cat si pe plan socio-profesional, familial si chiar financiar.”, a declarat pentru Sanatatea Media Group, Acad. Prof. Univ. Dr. Bogdan Marinescu - presedinte Societatea Romana de Obstetrica Ginecologie.

"Doua treimi dintre cuplurile care nu pot avea copii sunt afectate de infertilitatea masculina. In cazul unui cuplu care nu poate avea copii, primul lucru ce trebuie facut este o spermograma, iar apoi, daca aceasta e normala, trebuie consultata femeia, pentru a stabili daca ea este cea infertila. Din zece cupluri care nu pot avea copii, in sase cazuri barbatul este cel infertil.”, precizeaza Acad. Prof. Univ. Dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

In ceea ce priveste implicatiile psihologice pe care aceasta problema de sanatate le genereaza, Simona Vladica precizeaza ca “Femeile infertile traverseaza stari psihice de depresie, anxietate, furie, angoasa si tind sa isi modifice atitudinea fata de partener, fata de familie si societate in ansamblu”.

Infertilitatea este o problema de sanatate prea putin cunoscuta si studiata, desi este din ce in ce mai frecvent intalnita. „Aducerea pe lume a unei noi vieti reprezinta implinirea menirii biologice si sociale a femeii. Sentimentul ca o noua viata incepe sa creasca, bucuria primei ecografii, surpriza primelor miscari ale bebelusului din pantecul mamei, primul scancet sunt lucruri care anuleaza toate neplacerile prilejuite de sarcina”, sustine Lector Univ. Dr. Simona Maria Vladica, Director General Sanatatea Media Group.

Una dintre asociatiile de profil participante la Conferinta Nationala a Pacientilor este Asociatia de pacienti SOS Infertilitatea care si-a propus sa scoata acest subiect din zona tabu-ului si sa aduca tema “infertilitatii” pe agenda publica, sa determine schimbarea concreta a felului in care sunt tratati si perceputi, in societate si in sistemul de sanatate, pacientii care nu pot avea copii decat cu ajutor medical.

“Avem in plan asociativ multe reusite, actiuni coerente si rezultate concrete, insa tot mai ramane enorm de facut pentru ca infertilitatea si persoanele hipofertile sa beneficieze de aceeasi atentie si de aceleasi drepturi ca in majoritatea tarilor Uniunii Europene.”, a declarat pentru Explore Medicine TV, Nicoleta Cristea-Brunel, initiatoarea si coordonatoarea Asociatiei SOS Infertilitatea.

Conferinta Nationala a Pacientilor va reuni la cea de-a II-a editie personalitati de marca din sistemul medical romanesc pentru a veni in intampinarea pacientilor din Romania prin sesiuni de educatie medicala, dar si prin mijlocirea dialogului cu autoritatile din domeniul sanitar. Evenimentul iti propune sa informeze si sa educe pacientii, dar si sa gaseasca solutii viabile la problemele actuale cu care se confrunta acestia.

Sanatatea Media Group organizeaza, in parteneriat cu Alianta pentru Sanatate din Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Pacientilor (CNP), care va avea loc in perioada 14 – 16 iunie la Casa Universitarilor din Bucuresti.


Citeste si despre:

A XVI- A Conferinta Nationala de Medicina de Urgenta A XV- A CONFERINTA NATIONALA DE MEDICINA DE URGENTA 'Medicina de Urgenta: Summum de specializari sau supraspecializare?' Fructe proaspete vs fructe confiate Esofagul Barrett Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Cafeina Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon Pudra de talc te poate imbolnavi? Riscurile ei asupra sanatatii! Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni mai bine in aceasta perioada Artrita psoriazica mutilanta, boala care duce la deteriorarea permanenta a degetelor, mainilor si picioarelor Tratamentele pentru infertilitatea masculina Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Infertilitatea masculina - metode terapeutice