Endomicroscopia ghidata cromoendoscopic este utila in diagnosticul neoplaziilor

Actualizat: 06 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Supravegherea colonoscopica pentru detectia precoce a neoplaziilor in rectocolita ulcero-hemoragica este dificila din cauza necesitatii prelevarii unui numar mare de biopsii.

Totodata, un numar mare de leziuni plate pot scapa diagnosticului. Introducerea tehnicii ce combina cromoendoscopia cu endomicroscopia a determinat o crestere de 4,75 de ori a numarului de neoplazii detectate in stadiul incipient in rectocolita ulcero-hemoragica, numarul de biopsii necesare fiind in acelasi timp redus cu 50%. Acuratetea endomicroscopiei in detectarea modificarilor neoplazice ale mucoasei colonice s-a dovedit a fi foarte mare (97,8%), cu o sensibilitate de 94,7% si o specificitate de 98,3%.
Prin examinarea histologica in vivo a mucoasei colonice cu ajutorul endomicroscopiei se poate stabili cu precizie daca leziunile din rectocolita ulcero-hemoragica identificate prin cromoendoscopie necesita prelevarea de biopsii. Astfel, se reduce numarul de biopsii, crescand totodata acuratetea diagnosticului.

Combinarea celor doua tehnici conduce la o supraveghere mult mai eficienta pe termen lung a rectocolitei ulcero-hemoragice, cu diagnosticarea precoce si tratamentul eficient al eventualelor neoplazii.


Citeste si despre:

Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Diagnosticul imagistic al osteoporozei Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate Cum sa interpretati corect cauzele durerilor in gat Cancerul rectal: factori de risc, simptomatologie si tratament Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Psoriazisul si legatura lui cu depresia Informatii utile despre biopsia polipilor nazali Ridicarea feselor Chirurgia abdomenului cu pliuri (abdominoplastia) Laparoscopia Dieta pentru abdomen plat Totul despre ovulatie