De ce se intereseaza 'Financial Times' de starea sistemului sanitar din Romania si de situatia lui financiara?

Actualizat: 06 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Financial Times a scris iarasi despre sistemul de sanatate din Romania. Spune ca acest sistem este 'muribund' si 'sufera de pe urma cheltuielilor bugetare'.

Se subliniaza ca Romania a alocat numai 3,9% din PIB, in acest an, pentru sistemul de sanatate, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate din media europeana, avand numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, adica tot aprox. jumatate din media europeana.

De ce ii intereseaza starea sistemului sanitar din Romania si de “sanatatea” financiara a acestuia?
Pentru ca impreuna cu autoritatile europene si ONG-urile din Uniunea Europeana doresc transpunerea proiectelor in realitate, adica sa se ofere tuturor cetatenilor europeni, inclusiv celor din Romania, o calitate decenta a vietii.

Pentru oricine, aceasta nu ar trebui sa fie doar o dorinta. Trebuie sa fie o datorie sociala si morala.
Cu atat mai mult cu cat, in acest exercitiu bugetar european(2007-2013), Uniunea Europeana a inscris domeniul sanatatii intre primele 10 prioritati finantate din fonduri structurale. Iar daca, actualmente, sistemul de sanatate romanesc sufera de o boala cronica a subfinantarii, macar sa se atenueze gravele consecinte asupra starii de sanatate a cetatenilor, prin utilizarea la maximum a instrumentelor structurale care sunt puse la dispozitia Romaniei.

"Va invit la Conferinta dedicata Fondurilor Structurale in Sanatate pe care Tarus Media o organizeaza, pe 28 octombrie 2010 - o sesiune de informare, dezbatere, impartasire a bunelor practici pentru accesarea fondurilor structurale destinate sistemului de sanatate din Romania.

Orice contributie la imbunatatirea situatiei din domeniul sistemului de sanatate o consideram nu numai binevenita, ci obligatorie din partea autoritatilor, institutiilor specializate, firmelor, ONG-urilor, a fiecaruia dintre noi."

Prof. Vasile PUSCAS


Citeste si despre:

Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii Displazia fibroasa - generalitati Tratamentul alergiilor alimentare Adevarul despre schimbarile de dispozitie Cum sa faceti fata schimbarii de fus orar Ebola - cum se poate impiedica raspandirea bolii? Cafeina Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sanatate Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala Remodelarea corporala dupa pierderea masiva in greutate imbunatateste starea psiho-emotionala Pneumonia la copii Negarea: mecanism de aparare in fata suferintei Hipervitaminoza D Indispozitia emotionala si gandurile negative