Ce saltea sa alegi in functie de afectiunile spatelui

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Din cauza stilului de viata sedentar, orelor petrecute pe scaun la birou sau in picioare, tot mai multe persoane tinere se plang de dureri de spate sau cervicale.

Daca si tu te numeri printre aceste persoane sau ai in familie rude care sufera de afectiuni ale spatelui, poate primul tau gand e sa mergi la farmacie si sa cumperi toate cremele care “fac minuni” doar in reclame. Aceste substante in cel mai bun caz pot ameliora durerea insa nu o vindeca sau o previne.

Ce e de facut in acest caz?

Vizita la medic este foarte importanta si schimbarea saltelei poate sa-ti imbunatateasca sanatatea si sa-ti influenteze pozitiv stilul de viata. Ne place sau nu sa credem, salteaua ne poate influenta foarte mult sanatatea nu doar calitatea somnului. O saltea de slaba calitate, deformata, care pune presiune asupra zonei soldurilor si umerilor si care nu ofera combinatia optima intre fermitate si confort, poate fi cauza principala a durerilor.

De ce este atat de importanta calitatea somnului

Departe de a fi o functie pasiva, timpul de odihna este esential pentru sanatatea noastra si pentru echilibrul mental. In timpul somnului, corpul si spiritul se refac si isi regasesc energia necesara pentru o noua zi. Organismul este activ in timpul noptii, se regenereaza, isi reinnoieste celulele si o face cu atat mai bine cu cat somnul nostru este mai linistit.

Pentru a beneficia de avantajele unui somn odihnitor si confortabil ar fi bine sa iti alegi cu grija salteaua si somiera potrivita corpului tau si afectiunilor de care suferi.

Boala degenerativa a discului intervertebral
Pe masura ce inaintam in varsta, discurile intervertebrale se distrug sau degenereaza, ceea ce poate duce la aparitia bolii degenerative a discului. Afectiunea poate surveni la orice nivel al coloanei, dar cel mai des apare la nivelul discurilor din regiunea inferioara a spatelui (regiunea lombara) si portiunea inferioraa a gatului (regiunea cervicala).
Persoanele care sufera de acesta problema medicala pot prefera sa doarma mai mult pe burta pentru ca, in felul acesta, nu se pune presiune pe coloana.
Specialistii in cultura somnului recomanda ca pentru acesta afectiune sa folosim o saltea cu fermitate medie sau ridicata. “Recomandam saltelele cu arc continuu si strat suficient de confort realizat din spume de diverse densitati, sau saltele din spuma.” - Marcela Moss, specialist multibrand in cultura somnului.

Stenoza spinala
Aceasta boala este cauzata cel mai frecvent de osteoartrita si procesele naturale de imbatranire ale corpului, dar se poate dezvolta, de asemenea si de la o leziune sau interventie chirurgicala anterioara.
Stenoza poate aparea de-a lungul oricarei zone a coloanei vertebrale (cervicale, toracice, lombare), dar este cel mai frecvent intalnita in zona lombara.

Persoanele care au primit acest diagnostic se simt de obicei mai bine daca dorm in pozitia fetala, care ajuta la diminuarea presiunii asupra nervului. Dormitul pe un echipament de somn care include o somiera cu mecanism care permite mentinerea capului si a genunchilor in pozitii ridicate, poate ajuta la diminuarea presiunii.

Marcela Moss recomanda folosirea somierei cu mecanism electric pe ambele zone – picioare si cap - care permite ajustarea fina a pozitiei de dormit, in combinatie cu o saltea din spuma de mare densitate sau latex, foarte elastice, care iau usor forma somierei si ofera confort si sustinere a corpului.

Bursita de sold
Bursita de sold reprezinta o inflamatie a bursei, un mic sac de fluid prezent in zona articulatiilor. Bursita este o afectiune deseori dureroasa, iar pentru a nu se pune presiune pe soldul afectat, pacientii care se confrunta cu aceasta boala prefera sa doarma pe burta sau pe spate.

In cazul acestei afectiuni specialistii recomanda o saltea nu prea ferma, cu mai multe straturi de confort, care sa nu puna presiune asupra zonei inflamate. “Recomandam saltelele de spuma cu strat generos de spuma vascoelastica.”- Marcela Moss

Hernia de disc
Frecventa de aparitie a acestei afectiuni este relativ crescuta, variind intre 1 - 10% din populatia adulta, iar cel mai afectat grup este cel cu varste cuprinse intre 25- 45 de ani. Hernia poate aparea la orice nivel al discurilor intervertebrale, insa cele mai frecvente doua localizari sunt reprezentate de discurile lombare si cele cervicale. Hernia discala lombara este cea care determina majoritatea durerilor cronice de spate si dureri care iradiaza in membrul inferior.

In cazul herniei paramediane, pacientii tind sa se simta mai bine cand dorm pe burta, iar pacientii care se confrunta cu hernia foraminala, prefera sa doarma pe o parte sau in pozitie fetala. Persoanele care sufera de hernie sunt sfatuite sa aleaga o saltea mediu-ferma, dar alegerea trebuie sa se bazeze in primul rand pe testarea saltelei. Daca dupa 20-30 de minute de stat in pozitie orizontala nu au aparut dureri, salteaua poate fi cea potrivita. Sunt recomandate saltelele ferme cu arc continuu, matlasate cu strat de spuma vascoelastica sau saltelele din spuma care contin si un strat de spuma vascoelastica.


Citeste si despre:

Durerile de spate - terapii alternative Durerea de spate: ce afectiuni poate ascunde? Torticolisul si durerile de spate 10 mituri despre durerile de spate Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate 6 pozitii de yoga utile in combaterea durerilor de spate Durerile de spate pot fi prevenite. Descopera cele mai eficiente remedii! Durerile de spate: 6 cauze surprinzatoare si remediul lor 4 mituri despre durerile de spate Care este legatura dintre durerile de spate si constipatie?