Bebelus de 9 luni diagnosticat cu o malformatie congenitala cerebrala extrem de rara a fost operat cu succes la Spitalul European Polisano

Actualizat: 29 Iunie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Encefalocelul occipital gigant este o malformatie congenitala grava a sistemului nervos central, o maladie rar intalnita (1 caz la 10.000 nou-nascuti), care consta intr-un defect de inchidere a oaselor craniului, prin care herniaza creierul si invelisurile acestuia, situat in majoritatea cazurilor pe linia mediana, fronto-bazal sau occipital.

In general, consecintele acestei boli sunt grave, uneori fatale, influentand semnificativ dezvoltarea pshio-somatica a pacientului.

In cazul fetitei a fost vorba de un defect de inchidere a osului occipital, prin care se exteriorizau cerebelul si invelisurile acestuia, exercitind o tractiune deosebita asupra trunchiului cerebral.

In plus, acest defect era asociat cu o hidrocefalie (tulburare de dinamica a lichidului cefalo-rahidian, cunoscuta popular sub denumirea de “apa la cap”), care a cauzat ulterior cresterea in dimensiuni a craniului (macrocranie), precum si o intarziere in dezvoltarea psiho-motorie.

Micuta nu putea fi tinuta culcata pe spate, nu reusea sa isi miste capul, in brate era purtata cu dificultate, era alimentata cu greutate, necesitand supraveghere permanenta, deoarece prezenta si hipertensiune intracraniana, cu varsaturi frecvente, somnolenta, letargie si sughit.

“Rezolvarea acestui caz presupune o pregatire speciala in domeniile neurochirurgiei si neuroanesteziei pediatrice, iar centrele care trateaza astfel de maladii sunt foarte rare. Noi, la Polisano, am investit in aparatura performanta pentru a face posibile aceste interventii si in Romania, iar pana acum am tratat cu succes peste 1500 de cazuri medicale, dintre care aproximativ 50 fiind extrem de complexe si rare, pe domeniul malformatiei congenitale pediatrice.

Micuta a dat semne foarte bune de recuperare in urma operatiei si a fost externata luni, urmand sa o revedem pentru control si tratament de recuperare“ a declarat dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurg si seful sectiei de Neurochirurgie a Spitalul European Polisano.

Operatia a durat 5 ore si a constat in doua acte chirurgicale: initial s-a efectuat schimbarea suntului ventriculo-peritoneal implantat in prealabil, care devenise malfunctional, iar ulterior s-a efectuat excizia malformatiei si refacerea invelisurilor creierului.

Echipa operatorie a fost alcatuita din Dr. Matei Claudiu – seful sectiei de Neurochirurgie a Spitalului European Polisano, Dr. Mihai Chiloflischi – seful sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva, Dr. Sofia Nistor – medic specialist neurochirurg, Dr. Iulia Dancu – medic specialist ATI.

In pregatirea operatiei, dar si pentru ingrijirile postoperatorii, echipa a colaborat cu Dr. Calin Metes – seful sectiei de Neonatologie a Spitalului European Polisano si Dr. Gabriela Visa – medic specialist neurologie pediatrica. Postoperator, micuta pacienta s-a trezit, a miscat si s-a comportat normal, avand o evolutie foarte buna.


Despre Spitalul European Polisano:
Infiintat in anul 2013, Spitalul European Polisano din Sibiu este cea mai recenta si moderna investitie in domeniul medical din Romania, realizata prin prisma celor 20 de ani de experienta si activitate a grupului Polisano.

Acesta face parte dintr-o structura integrata de centre de excelenta in medicina si reprezinta o noutate pe piata serviciilor medicale din Romania, atat prin dotarea de exceptie, cat si prin colaborarile stabilite in premiera cu universitati de medicina de prestigiu din Austria, Franta, Marea Britanie, Suedia, Statele Unite si Canada, dar si prin acordurile incheiate cu Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu si cu Spitalul Clinic Judetean Sibiu.


Citeste si despre:

Sindroame rare Defectele cardiace congenitale - persistenta de canal arterial Sindromul acrocalosal Sindromul Poland Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Urechile decolate(clapauge) – cand se recomanda otoplastia Fucosidoza Sarcina ectopica (extrauterina) Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Starile de iritabilitate ale bebelusului