2 din 3 romani au o relatie directa sau indirecta cu bolile mintale
68,9% nu ar fi de acord sa locuiasca impreuna cu o persoana care sufera de o boala mintala
78,9% dintre romani apreciaza ca un pacient care sufera de tulburari psihice si de comportament poate sa duca o viata normala daca urmeaza tratamentul potrivit.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii, Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed) a prezentat, intr-un eveniment desfasurat la Reprezentanta Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini si perceptii asupra bolilor mintale in cadrul populatiei Romaniei”.
Cercetarea, realizata de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansata in toamna anului 2015, si care se desfasoara cu sustinerea Janssen, companie farmaceutica a Johnson & Johnson.
„Studiul, o premiera pentru Romania, si-a propus sa evalueze modul in care societatea romaneasca se raporteaza la pacientii cu tulburari psihice si de comportament (TPC). Definind cat mai exact gradul de stigmatizare care-i insoteste pe acesti bolnavi, vom fi in masura sa dezvoltam eficient programe de informare, de educatie si consecutiv, politici publice in domeniu”, a declarat Dr. Marius Geanta, Presedinte al Centrului pentru Inovatie in Medicina.
Conform rezultatelor studiului, 2 din 3 romani declara ca au o relatie directa sau indirecta cu bolile mintale:
Aproximativ 20% dintre cei intervievati afirma ca au un cunoscut care sufera de o tulburare psihica si de comportament si cumulat, 28% indica aici un membru al familiei - ruda indepartata sau mai apropiata.
In acelasi timp, 3,1% dintre romani au spus ca au fost diagnosticati la un moment dat cu o TPC.
In vederea reintegrarii in societate a persoanelor care sufera de tulburari psihice si de comportament, este necesara alinierea legislatiei astfel incat sa poata fi asigurat accesul la tratament si la serviciile sociale integrate oferite de comunitate.
Tulburarile psihice si de comportament sunt percepute a fi mai grave sau la fel de grave decat majoritatea bolilor, cu exceptia cancerului, conform datelor studiului. in acelasi timp, intrebati care sunt principalele TPC de care se tem cel mai mult, majoritatea romanilor au indicat depresia, dementa si schizofrenia.
In privinta distantei sociale fata de bolnavul cu TPC, rezultatele studiului arata ca 68,9% nu ar fi de acord sa locuiasca impreuna cu o persoana cu TPC, iar aproape 45% dintre cazuri romanii nu ar accepta ca un pacient sa le fie coleg de serviciu sau prieten.
Mai mult decat atat, aproape 30% dintre respondenti nu ar fi de acord sa locuiasca pe aceeasi strada cu o persoana care sufera de TPC.
In acceptiunea celor intervievati, ingrijirea unei persoane care sufera de o tulburare grava (dementa, schizofrenie, dependenta de alcool si de droguri) ar trebui realizata mai degraba intr-o institutie specializata in tratarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala (55%) decat in familie, in timp ce pentru ingrijirea bolnavilor cu tulburari usoare (depresie, anxietate) respondentii apreciaza ca este suficient sa primeasca ingrijire la domiciliu.
Pe de alta parte, 78,9% dintre romani apreciaza ca un pacient cu TPC poate sa duca o viata normala daca urmeaza tratamentul potrivit.
„Pacientii care sufera de tulburari psihice si de comportament (TPC) isi pot tine boala sub control prin tratament adecvat. Optiunile terapeutice actuale ofera pacientilor independenta necesara pentru a avea sansa la o viata normala. Este nevoie insa de alinierea legislatiei si implementarea intocmai a acesteia, astfel incat pacientii care sufera de tulburari psihice si de comportament sa poata avea asigurat accesul la tratament si la servicii sociale integrate. Integrarea activa in societate a pacientilor care sufera de tulburari psihice si de comportament este posibila prin mecanisme de suport social”, a declarat Stefan Bandol, presedinte al Asociatiei Aripi, care reprezinta pacientii cu TPC din Romania.
Aproape 29% dintre romani apreciaza ca persoanele cu TPC sunt nevoite sa se confrunte in principal cu reactia societatii si peste 85% sunt de parere ca persoanele diagnosticate cu astfel de afectiuni sunt privite in general mai rau in societate: discriminare la locul de munca, in relatia cu bancile, cu sistemul educational, in sistemul de administratie publica sau in sistemul medical.
„O abordare antistigma este absolut necesara. Colaborarea dintre profesionistii din domeniul medical si colegii din domeniul public, din companiile private, din ONG-uri si in special din mass-media, electronica si tiparita, s-a dovedit foarte eficace in proiectele anti-stigma. Sper ca Romania va dezvolta aceste proiecte in anii urmatori si va stau la dispozitie pentru a fi unul dintre partenerii dumneavoastra”, a declarat Prof. Dr. Eliot Sorel, ambasador al campaniei „AntiStigma”.
In ceea ce priveste solutionarea unor probleme legate de discriminarea pacientilor cu TPC, profesionistii din sistemul de sanatate au alocat cel mai important rol; apoi un rol important in modificarea perceptiei generale revine de asemenea si organizatiilor nonguvernamentale, reprezentantilor mass-media, dar si familiei celui afectat.
Studiul a fost realizat de compania IMAS, in perioada 14 martie - 1 aprilie 2017, pe o baza de 930 de respondenti cu varsta peste 18 ani. Interviurile au fost conduse telefonic, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar eroarea de esantionare este de +/-3.2%.
Despre campania AntiStigma
Campania AntiStigma a fost lansata de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, in luna octombrie 2015, intr-o dezbatere care a implicat toti stakeholderii si in cadrul careia a fost prezentat si dezbatut in premiera Raportul de tara “Sanatate Mintala si Integrare”, realizat de The Economist Intelligence Unit.
Campania a fost activa in anul 2016, pe website-ul www.antistigma.schizofrenia.ro. Campania AntiStigma a fost initiata si se deruleaza cu sprijinul Janssen, compania farmaceutica a Johnson & Johnson.