AstraZeneca testeaza inca o data vaccinul sau anti-COVID, din cauza unei „erori nefericite”

Actualizat: 27 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca va trece printr-o noua testare din cauza unei „erori nefericite”, in urma careia in jur de 3.000 de voluntari au primit o doza si jumatate din vaccin in loc de doua doze intregi. Directorul executiv al companiei AstraZeneca, Pascal Soriot, a anuntat ca vaccinul va fi testat din nou.

Vestea vine la doar cateva zile dupa ce compania anunta ca vaccinul sau are o eficienta de pana la 90% impotriva noului coronavirus.

La inceputul saptamanii, AstraZeneca a recunoscut ca folosirea unei jumatati de doza la prima administrare a vaccinului a fost o eroare, planul fiind ca participantilor la testare sa le fie administrate doua doze intregi, la o diferenta de o luna. Unora dintre ei le-a fost administrata, din greseala, doar o jumatate din prima doza.

Insa aceasta eroare s-a dovedit a fi una fericita, in contextul in care cercetatorii au aflat, pe aceasta cale, ca administrarea vaccinului in doua doze inegale i-ar mari eficienta in lupta cu virusul SARS-COV-2.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea care inregistreaza o eficienta ridicata, dupa cele ale companiilor Pfizer-BioNTech si Moderna, care au raportat o eficienta de 90%, respectiv 94,5%.

Surse:
https://www.bbc.com/news/health-55086927
https://medicalxpress.com/news/2020-11-additional-astrazeneca-vaccine-company.html
https://www.euronews.com/2020/11/26/astrazeneca-reveals-dosing-mistake-in-coronavirus-vaccine-trials

STUDIU: Mutatiile virusului SARS-COV-2 nu cresc transmisibilitatea acestuia

Veste buna de la specialistii in sanatate! Chiar daca virusul SARS-COV-2 sufera mutatii constant, niciuna nu ii creste transmisibilitatea, conform constatarilor unei cercetari efectuate in Marea Britanie.

Studiul s-a bazat pe un set global de date cu genomuri are virusului, prelevate de la 46.732 de persoane depistate cu COVID-19 din 99 de tari, de la debutul pandemiei pana la sfarsitul lunii iulie. Astfel, cercetatorii au descoperit 12.706 de mutatii ale virusului SARS-COV-2. Dintre acestea, aproximativ 398 s-au produs in mod repetat si independent, iar cercetatorii si-au concentrat atentia asupra unui numar de 185 de mutatii care, spun acestia, s-au produs de cel putin trei ori, in mod independent, pe parcursul pandemiei.

Din fericire, Lucy van Dorp de la Institutul de Genetica al University College London (UCL), unul dintre cercetatorii care au condus studiul, sustine ca niciuna dintre aceste mutatii nu determina cresterea transmisibilitatii virusului.

Chiar daca majoritatea mutatiilor sunt neutre, ele vor continua sa fie tinute sub observatie de catre cercetatori pentru actualizarea vaccinurilor, daca acest lucru va fi necesar.

Surse:
https://www.ucl.ac.uk/biosciences/news/2020/nov/sars-cov-2-mutations-do-not-appear-increase-transmissibility
https://medicalxpress.com/news/2020-11-sars-cov-mutations-transmissibility.html
https://www.nature.com/articles/s41467-020-19818-2

8.499 cazuri noi de COVID-19 in Romania din 35.610 de teste. Rata de pozitivare este de aproape 24%

Alte 8.499 cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a 35.610 de teste. Acest lucru inseamna o rata de pozitivare de aproape 24%.

Bilantul a ajuns la 457.848 , conform datelor transmise vineri de Grupul de Comunicare Strategica.

De asemenea, au fost raportate 172 de decese, iar la terapie intensiva sunt internati 1.226 de pacienti - acelasi prag precum recordul de ieri.

Se observa o scadere a numarului de cazuri de coronavirus in Capitala. In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 1.283 imbolnaviri, in scadere fata de ziua precedenta, cand au fost raportate 1.355 cazuri noi de COVID-19. O usoara scadere in ceea ce priveste numarul de cazuri zilnice, fata de zilele anterioare, se inregistreaza si in judetele Brasov, Constanta, Cluj.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:

•Bucuresti - 1283 cazuri noi;

•Constanta - 536 cazuri noi;

•Cluj - 434 cazuri noi;

•Ilfov - 431 cazuri noi;

•Brasov - 428 cazuri noi;

•Prahova - 408 cazuri noi.

Cea mai mare rata de infectare cu noul coronavirus a fost raportata vineri in judetul Ilfov, respectiv 11.06cazuri la mia de locuitori, o usoara scadere fata de ieri, cand era de 11,22. In Bucuresti rata de infectare a inregistrat o crestere usoara in ultimele 24 de ore, fiind de 7,99 fata de 7,91 cat a fost in ziua precedenta.

Judetele cu rata de infectare de peste 7 la mia de locuitori sunt:

•Ilfov - 11,06 cazuri la mia de locuitori;

•Sibiu - 8,45 cazuri la mia de locuitori;

•Cluj - 8,26 cazuri la mia de locuitori;

•Constanta - 8,24 cazuri la mia de locuitori;

•Bucuresti - 7,99 cazuri la mia de locuitori;

•Brasov - 7,73 cazuri la mia de locuitori.

In ultimele 24 de ore au fost raportate, de asemenea, 172 de decese (109 barbati si 63 femei) ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arges, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 ani, 2 decese la categoria de varsta 30-39 de ani, 6 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 11 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 39 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 62 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 51 decese la categoria de peste 80 de ani.

165 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 3 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 4 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

De la debutul pandemiei in Romania, 326.657 de pacienti au fost declarati vindecati.


Citeste si despre:

Divortul si stresul la copii Zece pasi pentru a scapa de fumat Contractiile Braxton Hicks, semnificatie si diferentierea de travaliu Rujeola, o boala infectioasa potential fatala Malformatia Arnold - Chiari Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cardiomiopatiile: tipuri, simptome, cauze, tratament Vaccinarea - drept sau obligativitate? Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Vaccinul antigripal: mituri Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima?