Asociatia Transplantatilor din Romania – din nou in actiune!

Actualizat: 17 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) da startul editiei 2014 a campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe!”, care va ajunge in orasele Oradea (21 oct), Arad (22 oct) si Timisoara (23 si 25 oct).

Campania este desfasurata si in acest an sub auspiciile Ministerului Sanatatii si isi propune cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la importanta dezvoltarii unui curent favorabil in societatea civila privind donarea de organe, pentru a veni in ajutorul numarului mare de pacienti de pe listele de asteptare si pentru care transplatul reprezinta ultima si singura solutie salvatoare.

Ziua de campanie, in fiecare oras, este structurata pe trei momente principale:
1. Dimineata Conferinta de presa cu participarea coordonatorilor de transplant locali, a medicilor specialisti, a oficialitatilor administrative, a reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Judetene de Protectie Persoane cu Dizabilitati, reprezentanti ai clerului etc.;
2. Dupa-amiaza, voluntari ATR si ai Crucii Rosii discuta si distribuie materiale informative privind donarea, in zone pietonale frecventate de public;
3. Seara, o ceremonie cu lumina (lampioane sau lumanari) in memoria donatorilor.

"Activitatea de transplant este eseniala pentru un sistem medical modern. Acordam o atenie deosebita pentru aceasta activitate medicala. Aciunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi i creterea numarului de spitale care sa poata efectua operaii de transplant. La fel de importanta este contientizarea importanei actului de donare, care poate salva astfel viei. Salut iniiativa Asociaiei Transplantailor din Romania, care atrage atenia asupra donarii i aspectelor acesteia, de la aspecte legale la cele care in de activitatea de transplant, mai ales ca Romania este pe primul loc in acest an in Europa in ceea ce privete creterea procentului de transplant", a declarat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Activitatea de informare si constientizare a publicului cu privire la legalitatea si generozitatea actului donarii a devenit pentru asociatia noastra o traditie. in acest sens, ATR desfasoara a VII – a editie a Campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe.”, in cadrul careia incercam sa ajungem in cat mai multe locuri din tara unde sa interactionam cu oamenii, iar prin exemplul nostru, ca beneficiari ai unui transplant, sa evidentiem sansa la o noua viata oferita prin acceptarea donarii. incepem aceasta editie a campaniei in orasul Oradea, oras cu traditie in declararea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala.” a declarat Presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache.

Ca parte a Campaniei, pe 24 octombrie, la Timisoara - Hotel Boavista - are loc a IV-a editie a Conferintei nationale anuale a ATR, “Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, eveniment organizat in colaborare cu Houston NPA.

Lucrarile conferintei “Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia” se vor derula in intervalul orar 10 – 17, la Hotel Boavista, avind in program teme referitoare la: harta transplantului in Romania; indicatia de transplant si accesul la transplant; monitorizarea pacientului transplantat; medicatia imunosupresoare – noutati; particularitati, drepturile si obligatiile pacientilor; cardul de sanatate&dosarul electronic; Programul national de transplant 2014 – 2015; nevoia de protectie sociala si accesul la protectie sociala al pacientului in stare post-transplant prin incadrarea acestuia in grad de handicap; dar si povesti de viata ale celor care au beneficiat de transplant si cum le-a schimbat viata acest tratament.

Totodata se va aborda si tema legata de traseul pacientilor care necesita transplant in sistemul sanitar romanesc. Pana la sala de operatie este un proces lung: mai intai pacientul se prezinta la centru de transplant, se efectueaza tezte de compatibilitate, (pe langa compatibilitatea fiziologica, atat donatorul cat si primitorul trebuie sa fie perfect sanatosi – sa nu aiba infecii, sa nu fie purtatori de virui, microbi etc.) si alte teste, dupa care daca nu exista nici o contraindicatie de transplant, pacientul este inscris pe lista de asteptare, unde poate sa ramana de la o zi, la toata viata.

Daca intra in discuie transplantul de la un donator viu (posibilitate care exista numai pentru transplantul renal i pentru cel de ficat), atat donatorul cat si primitorul sunt audiati si primesc aviz de la Comisia de etica, care nu are legatura cu centrul de transplant respectiv i abia dupa ce a trecut de aceasta se intra in comisia medicala de specialitate.

La Conferinta vor participa membrii Asociatiei Transplantatilor din Romania, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, centrelor de transplant, Agentiei Nationale de Transpant, ai administratiei locale, centrelor regionale de transplant, ai Colegiilor Medicilor si Farmacistilor, ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, ai Directiilor de Sanatate Publica, Spitalelor Judetene, medici de familie, SMURD, Crucea Rosie, studenti la medicina etc.


Citeste si despre:

Necesitatea si importanta incalzirii Profilaxia cancerului de col uterin Sarcina - Luna a V-a Reanastomoza tubara - desfacerea ligaturii trompelor uterine Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum puteti sa slabiti cu alimente sanatoase, la picnic Recurenta cancerului de colon Exercitii fizice mai putin utile Cum sa pierdeti in greutate definitiv