Mancarea nesanatoasa si lipsa de activitate fizica reprezinta principalii factori de risc pentru bolile cronice, afectiuni complexe care, netratate corespunzator, pot duce la complicatii severe si chiar la deces.
Potrivit expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), alimentatia sanatoasa joaca un rol important in reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, osteoporoza, deficienta de fier si diferite afectiuni dentare.
Acestea au fost doar cateva dintre temele dezbatute in cadrul Conferintei "Sanatate prin Alimentatie", organizata sambata, 25 octombrie 2014, la Hotelul Ramada Parc din Bucuresti.
Peste 150 de medici au participat la cea de-a patra editie a Conferintei "Sanatate prin Alimentatie" – manifestare care reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentatiei sanatoase din Romania. Evenimentul s-a desfasurat sub egida Academiei Romane si a fost organizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii, in parteneriat cu Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea de Nutritie din Romania si Fundatia Nationala Stiinta si Arta.
In cadrul Conferintei "Sanatate prin Alimentatie" 2014, nume mari din domeniul nutritiei din Romania au prezentat cele mai noi informatii referitoare la principiile unei alimentatii sanatoase si importanta adoptarii unui stil de viata sanatos. Au fost abordate teme variate, de la cultura nutritionala populationala si siguranta alimentara, pana la rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in diferite afectiuni ca diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afectiunile renale sau obezitatea. De asemenea, au fost prezentate si cele mai noi informatii din domeniile diabetului zaharat, nutritiei si bolilor metabolice, cardiologiei, medicinei de familie etc.
Manifestarea a debutat cu o sesiune referitoare la cultura nutritionala populationala, moderata de acad. Maya Simionescu si prof. univ. dr. Nicolae Hancu, fiind deschisa de lucrarea "Principiile alimentatiei sanatoase", sustinuta de prof. univ. dr. Mariana Graur. A urmat o scurta prezentare a Federatiei Europene a Societatilor de Nutritie, realizata de prof. Stefaan De Henauw, dupa care prof. univ. dr. Gabriela Radulian a vorbit despre impactul stilului de viata al omului modern asupra starii de sanatate.
In continuare, sef lucr. dr. Cornelia Bala a descris principiile educatiei nutritionale populationale, iar asist. univ. dr. Anca Craciun a pus in dezbatere raportul PREDIMED.
"Actualitati si controverse in nutritie" a fost numele celei de-a doua sesiuni, moderata de prof. univ. dr. Mariana Graur si prof. univ. dr. Gabriela Radulian. Prima lucrare a acestei sesiuni a fost sustinuta de dr. Lorant Szentagotai, care a adus in discutie viabilitatea dietelor bazate pe plante. in continuare, sef lucr. dr. Cornelia Bala si prof. univ. dr. Nicolae Hancu au prezenta beneficiile iaurtului, iar dr. Cristina Nita a vorbit despre rolul alimentatiei in procesul de imbatranire.
Actualitatile privind riscurile chimice si microbiologice ale farfuriei sanatoase, au fost sustinute de sef lucr. dr. Maria Nitescu, iar dr. Adriana Mihalas a vorbit despre post, ca si regim alimentar.
Sesiunea s-a incheiat cu teme legate de cresterea in greutate si diabetul zaharat, sustinute de prof. univ. dr. Nicolae Hancu si conf. univ. dr. Gabriela Roman.
A doua parte a zilei a fost dedicata rolului alimentatiei sanatoase, dezbatut in cadrul a doua sesiuni stiintifice.
Prima dintre acestea a fost moderata de prof. univ. dr. Maria Mota si prof. univ. dr. Amorin Popa si a cuprins cinci lucrari, dupa cum urmeaza: "Rolul alimentatiei in prevenirea diabetului zaharat" - prof. univ. dr. Amorin Popa; "Alimentatia, componenta esentiala in managementul diabetului zaharat" - prof. univ. dr. Maria Mota; "Colesterolul alimentar si riscul cardiovascular" - prof. univ. dr. Doina Catrinoiu; "Rolul alimentatiei in bolile cardiovasculare" - prof. univ. dr. Romulus Timar; "Nutritia si sanatatea oro-dentara" - prof. univ. dr. Nicolae Hancu si asist. univ. dr. Anca Elena Craciun.
Ultima sesiune stiintifica a fost moderata de conf. univ. dr. Gabriela Roman si sef lucr. dr. Cornelia Bala, si a debutat cu tema "Rolul alimentatiei in obezitate", sustinuta de conf. univ. dr. Gabriela Roman. in continuare, conf. univ. dr. Magdalena Morosanu a vorbit despre "Rolul alimentatiei in tulburarile de comportament alimentar", dr. Serban Gologan a pus in dezbatere tema "Cafeaua, ceaiul si sanatatea", iar conf. univ. dr. Gabriela Roman a prezentat lucrarea "Locul indulcitorilor non-calorigeni in nutritie". Sesiunea s-a incheiat cu o prezentare despre "Stevia rebaudiana – o noua speranta", sustinuta de prof. univ. dr. Nicolae Hancu.
Demarata in anul 2011, Conferinta "Sanatate prin Alimentatie" se desfasoara sub egida Academiei Romane si este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentatiei sanatoase din Romania. Manifestarea se adreseaza profesionistilor din domeniul medical, urmarind cresterea nivelului educatiei medicale continue, cu privire la rolul major pe care alimentatia sanatoasa il joaca in intretinerea sanatatii si prevenirea aparitiei diferitelor afectiuni.