Alexandru Rafila: „Trebuie sa ajungem la 100.000 de vaccinari pe zi ca sa fie imunizata 70% din populatie pana in toamna”

Actualizat: 26 Ianuarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prof.Dr.Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, spune ca in Romania ar trebui sa se faca 100.000 de vaccinari pe zi ca sa se poata atinge obiectivul de imunizare de 70% a populatiei, pana in septembrie.

Acesta a declarat pentru Digi24 ca in prezent vaccinarea in Romania este conditionata de resursele existente in momentul de fata - atat resurse de vaccin, cat si resurse organizatorice.

Rafila mai spune ca medicii de familie reprezinta cheia succesului cand vine vorba de vaccinarea populatiei: „Informarea, care pana acum a fost destul de limitata, este cheia succesului. Din acest punct de vedere, un rol esential il va avea pregatirea medicilor de familie”.

Valeriu Gheroghita, Coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat in urma cu cateva zile ca numarul persoanelor care s-au programat pentru vaccinare a crescut semnificativ, ceea ce arata un succes al campaniei de imunizare in Romania. Din 27 decembrie 2020 si pana in prezent 484.631 de persoane s-au vaccinat impotriva COVID-19 cu dozele Pfizer/BioNTech.

De asemenea, azi, 26 ianuarie, au sosit in Romania 95.940 doze de vaccin de la Pfizer BioNTech, pe cale aeriana, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca si Timisoara.

Astfel, procesul de vaccinare continua atat in centrele din Bucuresti, cat si din tara, fiind distribuite 95.940 doze Pfizer BioNTech, dupa cum urmeaza:

•Centrul Regional de Distributie Bucuresti: 4.680 doze;

•Centrul Regional de Distributie Brasov: 11.700 doze;

•Centrul Regional de Distributie Cluj: 12.870 doze;

•Centrul Regional de Distributie Constanta: 14.040 doze.

In centrele de vaccinare se vor utiliza atat doze receptionate de Romania in transa curenta, cat si in transele anterioare, pe baza solicitarilor transmise la Centrul National si centrele regionale de depozitare, prin directiile de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti.

In Romania, alocarea dozelor de vaccin se realizeaza conform calendarului de livrare pus la dispozitie de firma producatoare, sens in care, tara noastra primeste cota corespunzatoare din transele de vaccin livrate la nivelul Uniunii Europene. Pe masura ce noile transe ajung in Romania, aplicatia de programare se actualizeaza si permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populationale aflate in etapa curenta.

In ceea ce priveste calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anuntat revenirea la programul initial de livrari catre Uniunea Europeana incepand cu 25 ianuarie si va creste numarul de doze in jurul datei de 15 februarie.

Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/alexandru-rafila-trebuie-sa-ajungem-la-100-000-de-vaccinari-pe-zi-ca-sa-ne-putem-atinge-obiectivul-1440277
https://vaccinare-covid.gov.ro/95-940-doze-de-vaccin-de-la-pfizer-biontech-au-sosit-azi-in-romania/
https://vaccinare-covid.gov.ro/actualizare-zilnica-25-01-evidenta-persoanelor-vaccinate-impotriva-covid-19/

Vaccinul Moderna - eficient in cazul noilor tulpini de coronavirus! Are, insa, o eficienta mai mica in cazul celei sud-africane

Vaccinul anti-COVID produs de Moderna functioneaza si impotriva noilor tulpini ale coronavirusului depistate in Marea Britanie si Africa de Sud, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

Rezultatele au fost obtinute in urma studiilor de neutralizare in vitro a serurilor de la indivizi care au primit vaccinul anti-COVID produs de Moderna. Efectul de neutralizare al anticorpilor este mai puternic in cazul tulpinii britanice, insa nu si in cazul celei sud-adricane. Eficienta vaccinului Moderna este de pana la 6 ori mai scazuta in cazul variantei descoperite in Africa de Sud, despre care se spune ca este cu 70% mai contagioasa. Chiar si asa, Moderna precizeaza ca nivelurile de neutralizare raman peste nivelurile care se asteapta sa ofere protectie.

Reprezentantii companiei sustin, insa, ca se fac teste clinice pentru a verifica daca este necesara o a treia doza de vaccin pentru neutralizarea variantei sud-africane de coronavirus. Moderna sustine ca este important sa fim proactivi pe masura ce virusul evolueaza si precizeaza ca aceste date noi intaresc increderea ca vaccinul ofera protectie si impotriva acestor noi tulpini detectate.

Surse:
https://www.bbc.com/news/health-55797312
https://www.businessinsider.com/moderna-to-test-coronavirus-vaccine-to-fight-south-africa-variant-2021-1
https://www.mediafax.ro/externe/moderna-sustine-ca-vaccinul-anti-covid-neutralizeaza-tulpinile-din-marea-britanie-si-africa-de-sud-19882078


Citeste si despre:

Cancerul la stomac - factori de risc, simptome si investigatii Ce este si cum se transmite holera? Kernicterus sau icterul nuclear Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer Cum si de ce se sinucid oamenii Indicele glicemic al alimentelor Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale 7 reguli de aur ca sa nu te ingrasi dupa dieta Preventia prolapsului de valva mitrala Tromboza venoasa profunda - semne de avertizare ABC-ul vitaminelor Te chinuie insomnia? Trucuri sa adormi mai repede si sa te odihnesti mai bine
Cere sfatul medicului ×