Colesterolul poate varia in functie de sezon

Actualizat: 11 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform unui nou studiu, nivelul colesterolului inregistreaza o crestre in sezonul rece si apoi scade o data cu incalzirea vremii.

Nu este clar daca aceste schimbari supun pacientii riscului de atac de cord sau accident cerebal vascular. Este o imagine mai complexa si aceste schimbari pot avea un rol, insa exista si multi alti factori implicati.

Exista cateva motive pentru care nivelul colesterolului variaza in functie de sezon, inclusiv modificarile in dieta si expunerea la soare.

In timpul iernii, oamenii consuma mai multe calorii si mai multe alimente grase, aceea ce poate influenta colesterolul. De asemenea, in aceasta periaoda a anului, oamenii stau mai mult in casa si fac mult mai putina miscare.

In plus, in timpul iernii, expunerea la soare este limitata, astfel ca oamenii primesc mai putina vitamian D care poate afecta nivelul colesterolului. Cercetatorii au notat de asemenea, ca in timpul iernii, oameni sunt predispusi la gripa si raceala, care de asemenea pot afecta nivelul colesteolului.

Cercetatorii au colectat date de la peste 227.000 de persoane care si-au facut analize de colesterol in centre medicale, pe o perioada de 3 ani.

Cercetatorii brazilieni au descoperit ca in timpul ieri, LDL-ul (colesterolul "rau") a inregistrat o crestere de 7 miligrame pe decilitru, in comparatie cu periada de vara, ceea ce inseamna o crestere de 8% in sezonul rece.

In timpul verii, nivelurile de HLD (colesteroul "bun") au inregistrat o crestere de 9%, insa tot in aceasta periada au crescut si trigliceridele cu 5%.

Se pare ca aceste procente ale schimabrii nivelului de colesterol sunt influentate de schimbarile climatice, astfel ca in Europa sau Statele Unite, unde schimbarile climatice sunt semnificative, si procentele sunt mai ridicate.

Toate rezultatele prezentate de cercetatorii brazilieni sunt doar date preliminare si urmeaza sa fie efectuate si alte studii si teste pentru confirmare.


Citeste si despre:

Metabolismul lipidic si dislipidemia 4 mituri despre colesterol 10 trucuri pentru a reduce colesterolul Colesterolul: mit si realitate Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol 8 cauze ale colesterolului marit Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine) Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta Topul alimentelor care scad colesterolul Alimente care scad colesterolul