Localizarea durerilor de cap, simptom al unor boli ascunse

Actualizat: 22 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Durerea de cap este una dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confrunta omul modern. Are cauze multiple si poate sa fie semnul unei suferinte emotionale sau al uneia provocate de stres, insa poate sa fie si cauza unei stari depresive sau al hipertensiunii arteriale.

Durerile de cap sunt diferite atat ca localizare, intensitate si durata si pot aparea la copii si la adulti.

Principalele cauze ale durerii de cap

Cefaleea de Tensiune:

Cefaleea tensionala reprezinta una din cele mai frecvente variante de durere de cap. Aceasta este de obicei bilaterala, cu predominanta cervico-occipitala, temporala sau frontala, de obicei este surda si constanta, apare dimineata la trezire dar nu influenteaza calitatea somnului, bolnavul "se trezeste cu durerea".

Pacientii pot asocia stari de anxietate, neliniste sau chiar depresie. Spre deosebire de migrena cefaleea tensionala nu este insotita de simptome vegetative (greata, voma, fotofobie, fonofobie) si nu interfera cu activitatile zilnice. Debutul este lent progresiv pe parcursul unor zile, saptamani, luni si afecteaza de obicei mai frecvent femeile decat barbatii.
Cefaleea tensionala raspunde la antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice dar variantele persistente sunt mai receptive fata de tratamentul antidepresiv si antianxios.

Migrena:

Este o afectiune familiala comuna, caracterizata prin episoade periodice de cefalee de obicei unilaterala, pulsatila, care debuteaza in copilarie sau adolescenta, afecteaza adultul tanar si a caror frecventa diminueaza cu inaintarea in varsta.Pacientul descrie de obicei atacuri de cefalee unilaterala, pulsatila, ce dureaza 4-72 de ore, de intensitate moderata sau severa.

Cefaleea este insotita uneori de simptome vegetative precum voma sau greata. De asemenea, in timpul atacului pacientul poate dezvolta sensibilitate la lumina sau zgomot (fotofobie si fonofobie).

Uneori, migrena este insotita de simptome mai putin frecvente precum: tulburare a vederii constituita din vizualizare de "fulgraturi", de lumini albe sau multicolore (fotopsii); amorteli sau parastezii ale buzelor sau confuzie.
Simptomele vizuale sau neurologice dureaza aproximativ 30 de minute apoi se instaleaza durerea surda, de obicei unilaterala care initial are o intensitate slaba dar care progreaza in timp. Cand durerea creste in intensitate, devenind maxima poate evolua catre un caracter pulsatil. De obicei, cand intesitatea durerii este maxima, bolnavul dezvolta foto si fonofobie.
Intre atacurile migrenoase pacientul este normal, reuseste sa isi indeplineasca activitatile zilnice.

Cefaleea de Cluster:

Cefaleea cluster, cunoscuta si sub denumirea de "cefalee de cluster", reprezinta o forma distincta si intensa de durere de cap caracterizata prin episoade recurente si severe. Acest articol investigheaza in profunzime caracteristicile distinctive ale cefaleei cluster, mecanismele subiacente si strategiile terapeutice actuale pentru gestionarea acestei afectiuni complexe.

Caracteristici distinctive

Cefaleea cluster este definita prin episoade de durere de cap extrem de severa, unilaterala (afectand in general o parte a capului), insotita de simptome caracteristice precum lacrimarea excesiva a ochilor, congestia nazala si agitatia. Aceste episoade, cunoscute sub numele de "atacuri", pot dura intre 15 minute si trei ore si apar in grupuri (cluster) timp de saptamani sau luni, urmate de perioade de remisie.

Cefaleea sinuzala:

Cefaleea sinusala se caracterizeaza prin durere in zona fetei si a capului, iar simptomele pot varia de la durere surda la senzatii pulsatile, in functie de severitatea inflamatiei sau a infectiei sinusurilor. Aceasta durere este adesea localizata in zona fruntii, a obrajiului si a nasului.

Cefaleea medicamentoasa este caracterizata prin aparitia durerilor de cap frecvente si persistente la persoanele care utilizeaza in mod regulat analgezice sau alte medicamente pentru tratarea durerilor de cap. Aceasta forma de durere de cap poate deveni cronica, afectand calitatea vietii pacientilor.

Mecanismul subadiacent:

Ciclul de Rebound: Utilizarea frecventa a medicamentelor pentru durere de cap declanseaza un ciclu in care efectul medicamentului se epuizeaza, provocand o reactie de rebound, care determina aparitia unei noi dureri de cap. Acest ciclu continuu poate duce la o cefalee persistenta

Concluzie

Intelegerea cauzelor cefaleei este esentiala pentru a dezvolta strategii de tratament si de preventie personalizate. Abordarea integrata, care ia in considerare factorii de stil de viata, predispozitiile genetice si conditiile medicale, joaca un rol crucial in managementul acestei afectiuni frecvente si complexe.


Citeste si despre:

Cum sa interpretati diversele tipuri de dureri de cap Scapa de durerile de cap fara medicamente Cand devine durerea de cap un motiv de ingrijorare Durerile de cap pot semnala un motiv de ingrijorare? Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Durerile de cap la copii: ce trebuie sa stii Cum sa identifici corect si sa tratezi durerile de cap? Durerile de cap bruste si intense, semn de hemoragie intracerebrala Durerea de stomac provocata de medicamente – cum poate fi ameliorata Cum sa previi bolile de ficat