Legatura dintre sindromul de intestin iritabil migrena, fibromialgie si depresie

Publicat: 14 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Concluziile unui studiu de mare amploare arata ca pacientii cu sindrom de intestin iritabil au un risc crescut de a dezvolta migrena, fibromialgie si depresie.
Cercetarile anterioare care au facut legatura intre sindromul de intestin iritabil si aceste afectiuni s-au bazat pe datele obtinute in urma concluziilor unor studii clinice mai restranse, a declarat autorul acestui studiu Dr. J. Alexander Cole si colegii sai, de la Universitatea din Boston. Datorita unor dificultati metodologice, cum ar fi lipsa unui lot de referinta si incapacitatea unui control deplin al factorilor precipitanti, nu s-a putut elabora o concluzie definitiva in urma acestor studii. Studiul prezent analizeaza peste 125000 de pacienti si include si un lot de referinta. Subiectii au fost extrasi dintr-o baza de date mai mare, atat cei care asociau sindrom de intestin iritabil cat si cei din lotul de referinta.
Studiul a evidentiat faptul ca in comparatie cu subiectii din lotul de referinta care nu asociau sindrom de intestin iritabil, cei cu aceasta afectiune au fost cu 60% mai predispusi sa dezvolte oricare din cele 3 afectiuni (migrena, fibromialgie, depresie). Riscul ridicat de aparitie a depresiei, migrenei si fibromialgiei a fost de 40%, 60% si respectiv 80%. Autorii au concluzionat ca rezultatele acestui studiu vin sa confirme studiile anterioare conform carora aceste 4 afectiuni au acelasi mecanism biologic la baza.


Citeste si despre:

Sindromul premenstrual Fibromialgia Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Exercitii pentru pacientii cu fibromialgie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Fibromialgia - durerea cea de toate zilele Fibromialgia la copii si adolescenti Impactul fibromialgiei asupra vietii Fibromialgia un sindrom dificil de diagnosticat Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor cronice Polimialgia reumatica, definitie, clinica, diagnostic, tratament Vulvodinia