Microflora cavitatii bucale este asociata cu riscul de infarct miocardic

Actualizat: 15 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unui grup de cercetatori din America, persoanele care prezinta o incarcatura bacteriana la nivelul cavitatii bucale sunt predispuse infarctului miocardic.

Studiul a comparat victimele infarctului miocardic cu voluntari sanatosi, si astfel, s-a descoperit ca pacientii care au suferit un infarct miocardic prezentau un numar mare de bacterii la nivelul cavitatii bucale.
Aceasta descoperire evidentiaza inca o data influenta igienei orale asupra sanatatii intregului organism.

La studiu au participat 386 femei si barbati care au trecut printr-un infarct miocardic si 840 persoane fara afectiuni cardiovasculare. Doua tipuri de bacterii erau comune in randul pacientilor care au suferit un infarct miocardic - Tannerella forsynthesis and Prevotella intermedia. Totodata, cercetatorii sustin ca persoanele cu mai multe tipuri de bacterii prezinta cel mai ridicat risc de a suferi de infarct miocardic.

Cercetatorul Oelisoa Andriankaja si colegii de la Universitatea Buffalo din New York, de fapt, vroiau sa descopere daca exista tipuri particulare de bacterii care conduc la apartia infarctului.

Deocamdata, medicii nu cunosc modulitatea prin care bacteriile determina aparitia infarctului miocardic. Inainte ca acest studiu sa fie realizat, cercetatorii au identificat o serie de legaturi intre afectiunile gingivale si cele cardiovasculare.


Citeste si despre:

Bolile sistemice determinate de infectiile orale
Cere sfatul medicului ×