Cardiacii isi pun viata in pericol prin abuzul de aspirina

Actualizat: 14 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma important privind abuzul de aspirina in randul persoanelor care sufera de boli cardiace.

Tot mai multi pacienti iau acest medicament in exces pentru a-si reduce riscul producerii unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral, fara sa stie ca aspirina le poate face mai mult rau decat bine cand este administrata fara recomandarea medicului.

Cercetatorii Colegiului de Medicina Baylor din Houston, SUA, au analizat datele culese in cadrul unui studiu efectuat de Colegiul American de Cardiologie privind obiceiurile cardiacilor de a urma tratamente cu aspirina fara recomandarea medicului. Rezultatele arata ca 49,9% din pacientii tineri cu boli de inima abuzeaza de acest medicament, desi nu sunt predispusi unui atac de cord.

Acidul acetilsalicilic (aspirina) previne formarea cheagurilor de sange, cauze frecvente ale accidentului vascular ischemic si ale infarctului miocardic. Insa atunci cand nu exista o predispozitie la formarea trombilor, aspirina devine nociva, deoarece favorizeaza hemoragiile si instalarea accidentului vascular hemoragic.

Din acest motiv, medicii recomanda aspirina exclusiv in situatiile in care exista un risc ridicat de formare a cheagurilor de sange (de cel putin 6%-10% in urmatorii 10 ani).


Citeste si despre:

Intepaturile de insecte si paianjeni Informatii esentiale despre transplantul de organe Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Acupunctura - o optiune terapeutica Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Calmantele indicate in functie de tipul durerii Ulcerul gastroduodenal Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Poti sa intrerupi antibioticele daca te simti mai bine? Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Cum poate fi ameliorata durerea de dinti Hemoragia interna Cafeina Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile