Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma important privind abuzul de aspirina in randul persoanelor care sufera de boli cardiace.
Tot mai multi pacienti iau acest medicament in exces pentru a-si reduce riscul producerii unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral, fara sa stie ca aspirina le poate face mai mult rau decat bine cand este administrata fara recomandarea medicului.
Cercetatorii Colegiului de Medicina Baylor din Houston, SUA, au analizat datele culese in cadrul unui studiu efectuat de Colegiul American de Cardiologie privind obiceiurile cardiacilor de a urma tratamente cu aspirina fara recomandarea medicului. Rezultatele arata ca 49,9% din pacientii tineri cu boli de inima abuzeaza de acest medicament, desi nu sunt predispusi unui atac de cord.
Acidul acetilsalicilic (aspirina) previne formarea cheagurilor de sange, cauze frecvente ale accidentului vascular ischemic si ale infarctului miocardic. Insa atunci cand nu exista o predispozitie la formarea trombilor, aspirina devine nociva, deoarece favorizeaza hemoragiile si instalarea accidentului vascular hemoragic.
Din acest motiv, medicii recomanda aspirina exclusiv in situatiile in care exista un risc ridicat de formare a cheagurilor de sange (de cel putin 6%-10% in urmatorii 10 ani).