Cel mai mare studiu al genomului uman privind tipurile de cancer a identificat numeroase mutatii genetice

Publicat: 13 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii de la Wellcome Trust Sanger Institute, unde a fost secventializata o treime din genomul uman, au reusit in premiera sa decodeze secventele genomice canceroase. Acestia au realizat cel mai mare studiu efectuat pana in prezent asupra genomului uman implicat in cancer secventializand mai mult de 250 milioane de litere ale codului ADN, acoperind peste 500 de gene si 200 de tipuri de cancer.
”Genomul uman este un spatiu foarte vast, iar aceasta prima explorare profunda si sistematica a cancerului a produs numeroase surprize”, a declarat prof. Mike Stratton, unul dintre conducatorii proiectului Cancer Genome realizat la Institutul Sanger. “Am descoperit un numar mult mai mare de gene cu mutatii, produse de o gama mai larga de forte decat ne-am fi asteptat”.
Toate cancerele sunt considerate a fi produse de mutatii (anomalii) genetice. Disponibilitatea secventei genomului uman a deschis poarta catre analizarea a sute si mii de gene, care in cele din urma va permite obtinerea unui catalog complet al mutatiilor din tipurile individuale de cancer.
Echipa de cercetatori a studiat mai mult de 500 de gene apartinand unui tip numit kinaze, unele dintre ele fiind anterior implicate in producerea tumorilor. Un exemplu de astfel de gena este BRAF: faza pilot de lucru a echipei desfasurata in 2002 a indicat faptul ca BRAF a suferit mutatii in mai mult de 60% din cazurile de melanom malign. Aceasta descoperire a condus la aparitia unor noi medicamente destinate tratamentului melanomului, unele dintre ele fiind in etapa de testare clinica.
Studiul actual a fost mult mai vast si a inclus cancerele de san, pulmonar, colorectal si gastric, acestea fiind cele mai frecvente tipuri de cancer.

Citeste si despre:

Cele mai mari pericole ale verii pentru sanatatea pielii Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina C Cele mai periculoase medicamente pentru corpul uman Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina? Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Cele mai grave greseli comise de parintii divortati Cele mai contagioase boli Cele mai periculoase alimente pentru creier Cele mai bune modalitati prin care densitatea osoasa poate fi crescuta Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati 8 cele mai raspandite mituri despre metabolism