Tamoxifenul este un medicament care antagonizeaza specific estrogenii. In Romania se gaseste sub forma de comprimate de 10 si 20 mg. Este folosit in general pentru tratamentul cancerului de san metastatic la femeie (este eficace in post - menopauza, cand aproape trei sferturi din tumori contin receptori estrogenici).
Ca reactii adverse ale Tamoxifenului, amintim: greata, varsaturi, ameteli, sangerari vaginale, dismenoree, amenoree, eruptii cutanate, edeme periferice, micsorarea acuitatii vizuale. Tratamentul cu tamoxifen este incompatibil cu sarcina.
Un studiu recent a aratat ca tratamentul cu tamoxifen poate duce la o diminuare a simptomelor maniei sau a tulburarilor de comportament, printr-un efect antagonic asupra modului de actiune al Protein Kinazei C, o enzima, a carei concentratie creste la persoanele cu tulburari de comportament sau manii.
Maniile se manifesta prin: hiperactivitate, stari euforice, exaltare psihomotorie, accelerare a ritmului ideativ care se poate transforma in fuga de idei.
In studiul de fata au fost inclusi 66 de pacienti, cu varste intre 18 si 60 de ani. Toti pacientii inclusi in studiu, prezentau cel putin o tulburare caracteristica maniei. Studiul a durat 3 saptamani.
In mod aleator pacientii au fost impartiti in 2 grupuri, primul grup primea intre 40 - 80 mg Tamoxifen pe zi, al doilea grup primea de 2 ori pe zi, tablete identice cu primul grup, dar care NU contineau Tamoxifen (tablete placebo). Toti pacientii, indiferent de grup primeau zilnic 5 mg de Lorazepam, un sedativ adresat combaterii simptomelor.
Din cei 66 care au intrat in studiu, doar 50 au terminat studiul, astfel: 29 din grupul care a urmat tratament cu Tamoxifen si 21 care a urmat tratament placebo.
La finalul studiului pacientii au sustinut un test care cuantifica gradul de severitate al simptomelor maniei.
Pacientii care au urmat tratament cu Tamoxifen, au obtinut rezultate semnificativ scazute la acest test (severitatea simptomelor era in scadere).
La grupul de pacientii care NU au facut tratament cu Tamoxifen (grupul placebo) s-a inregistrat o usoara crestere a severitatii simptomelor maniei.
La 48 la suta din grupul care a primit Tamoxifen, a fost inregistrata o reducere a simptomelor cu cel putin jumatate. Doar la 5 la suta din grupul placebo, s-a inregistrat un raspuns pozitiv la tratament.
La 28 la suta din grupul care a primit Tamoxifen, intensitatea simptomelor a scazut, astfel incat mania poate fi considerata ca fiind in remisie.
La nici un pacient din grupul care a primit tratament placebo, mania NU poate fi considerata in remisie.
Cantitatea de Lorazepam, folosita in timpul studiului, a scazut la ambele grupuri, in medie cu 25,2 mg Lorazepam pentru grupul tratat cu Tamoxifen si cu 41,8 mg Lorazepam pentru grupul placebo.