Mastectomia bilaterala creste semnificativ rata de supravietuire in cazul cancerului mamar mostenit genetic

Actualizat: 13 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatori americani si canadieni au descoperit ca extirparea ambilor sani, nu doar a unuia, creste semnificativ rata de supravietuire a femeilor diagnosticate cu cancer mamar mostenit genetic.

Mastectomia bilaterala creste sansele de supravietuire dupa diagnosticarea precoce cu cancer mamar. Este primul studiu care evidentiaza impactul ablatiilor asupra riscului de deces.

Studiul, publicat in revista britanica British Medical Journal, a fost derulat pe 100 de femei diagnosticate cu cancer mamar in faza precoce.

Acestea au fost supuse unei mastectomii bilaterale. Dupa 20 de ani de la realizarea acestei proceduri, aproape 90% dintre ele (87) erau inca in viata, spre deosebire de femeile care au recursesera la extirparea unui singur san sau deloc.

Procedura are efect doar in cazul tipurilor de cancer mamar mostenite genetic diagnosticate precoce, sau la femeile care sunt purtatoare ale mutatiilor BRCA1 si BRCA 1.


Citeste si despre:

Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor Cancerul mamar creste riscul unei alte tumori? Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram? Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psihologice si medicale Simptome cancer de plamani Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp Cancerul mamar la barbat De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Mastectomia profilactica Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala Top 8 forme de cancer la barbati Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani? Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Ce inseamna sa aveti o greutate normala odata cu inaintarea in varsta