Conform unui studiu recent realizat de Institutul National de Cancer din Statele Unite, mancarea bogata in grasimi creste riscul de aparitie a cancerului de san la femeile care au ajuns la menopauza.
Studiul realizat de Institutul National de Cancer s-a bazat pe raspunsurile a 188.700 de femei si a dus la confirmarea unei legaturi intre mancarea grasa si cancerul de san.
Femeile participante la studiu aveau varste cuprinse intre 50 si 71 de ani. Intrebarile din cadrul studiului s-au referit atata la alimentele consumate, cat si la cantitatile si frecventa in care acestea sunt consumate. Participantele la studiu au fost monitorizate pe o perioada de 4 ani. Cele care au consumat mai multe grasimi au avut o incidenta de aparitie a cancerului de san cu 11% mai mare decat celelalte. Riscul a fost similar atat in cazul femeilor care au consumat grasimi saturate, precum si in cazul consumului de grasimi monosaturate sau polisaturate. Au fost luate bineinteles in considerare si cazurile de cancer de san din istoria familie, fumatul, greutatea sau consumul de alcool.
Pentru intelegerea deplina a influentei grasimilor asupra aparitiei cancerului de san este nevoie de mai multe cercetari. Insa cercetatorii sugereaza ca grasimile influenteaza aparitia cancerului de san prin stimularea producerii de hormoni. Importanta este nu numai cantitatea de grasimi consumate, ci si masa de grasime acumulata de organism.
Asadar, pe langa alte aspecte nesanatoase provocate de grasimi, si infuenta aspura aparitiei cancerului de san trebuie luata in considerare.