La pacientele cu neoplasm mamar, RMN este utila in depistarea neoplasmului de san controlateral

Publicat: 22 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In prezent metodele de screening (clinic si mamografic) pentru cancerul de san controlateral, la pacientele diagnosticate cu neoplasm mamar unilateral, determina o rata de rezultate fals negative de 10%.
Un studiu realizat recent a evaluat in ce masura asemenea limitari pot fi depasite prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).
In acest studiu au fost incluse 969 de femei diagnosticate cu cancer de san unilateral, la care screeningul clinic si mamografic al sanului controlateral nu a identificat existenta neoplaziei.
Pacientele au fost urmarite pe parcursul unui an iar rezultatele au fost verificate prin biopsie.
Rata de depistare a unei tumori maligne in sanul contralateral a fost de 3,1%, ceea ce a corespuns unei sensibilitati de 91% si unei specificitati de 88% a rezonantei magnetice nucleare (RMN) pentru diagnosticul cancerului mamar controlateral.
Valoarea predictiva negativa a fost de 99%.
In concluzie, RMN poate detecta prezenta neoplasmului la nivelul sanului contralateral, care, la momentul evaluarii initiale, ramane nediagnosticat de screeningul clinic si mamografic.



Citeste si despre:

RMN-ul de san – recomandat in diagnosticul cancerului mamar Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Cancerul mamar la barbat Tipuri de cancer de san Cancerul de san si sarcina Autoexaminarea sanilor, esentiala in depistarea precoce a cancerului mamar Cancerul de san - Tratament Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – “Sistemul de injectie fara ac - NFIS” Antiperspirantele si cancerul de san Cand este necesara operatia de indepartare a implantului mamar? Autoexaminarea sanilor in preventia cancerului de san Cancerul mamar - metode de screening si factori de risc Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Care sunt semnele precoce ale cancerului de san? Cancerul asociat implantului mamar