Un studiu realizat de cercetatori chinezi relateaza ca o dieta compusa din carne rosie, amidon si dulciuri creste riscul instalarii concerului de san in randul femeile trecute de menopauza.
In studiul efectuat pe un lot de 1602 femei care aveau cancer de san, cercetatorii chinezi au descoperit doua tipuri de diete: dieta "western" - compusa din carne de porc, carne de pasare, carne de vita, carne de miel, dulciuri, lapte si paine - si dieta vegetala pe baza de soia - compusa din tofu, conopida, fasole, boabe incoltite si salate. Dieta "western" a fost asociata cu un risc crescut de cancer de san in randul femeile supraponderale trecute de menopauza, ceea ce sugereaza ca acest tip de dieta creste riscul dezvoltarii cancerului de san prin prisma instalarii obezitatii.
Femeile pe care s-a efectuat sudiul erau mai tinere, cu o buna educatie, au intrat in perioada de menopauza la o varsta mai tarzie si au avut prima nastere dupa varsta de 25 de ani. De asemenea dieta lor a fost corelata cu un aport de grasimi saturate si carne rosie. Femeile care au urmat dieta vegetala pe baza de soia, erau fizic mult mai active. De asemenea si dieta lor a fost corelata cu un aport de fibre, vitamine C si E, proteine de soia si legume.
Nu este pentru prima data cand se afirma despre carnea rosie ca ar avea legatura cu cancerul de san. Anul trecut un alt studiu a evidentiat ca un consum de carne rosie poate fi asociat cu un risc crescut pentru hormonii receptori pozitivi ai cancerului de san la femeile aflate in premenopauza. Alte studii au facut legatura intre dieta "western" (consumul de carne rosie) si un risc ridicat de cancer de colon si diabet de tipul 2 la femei.
Este totusi pentru prima data cand se face o asociere intre dieta "western" si cancerul de san, si aceste descoperiri au fost facute pe femeile asiatice.