Vopseaua de par, implicata in aparitia cancerului

Actualizat: 10 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unor studii recente, vopsirea parului este un pic mai periculoasa, decat se credea pana acum. Inca din 1970, teste facute pe animale de experienta, au aratat ca anumite substante folosite la fabricarea vopselelor de par sunt cancerigene. La acea vreme, s-a hotarat ca respectivele substante sa fie inlocuite.

Insa studii epidemiologice, desfasurate in ultimii 15 ani, arata ca frizerii, coafezele si barbierii au un risc crescut de a face cancer si in special cancer vezical. Aceasta se datoreaza in mare parte, substantelor folosite la vopsirea parului clientilor. Barbatii care practica aceasta meserie, sunt si mai predispusi, la o forma de cancer vezical.
Este cunoscut ca, vopselele de par pe baza de benzidina, sunt cancerigene pentru oameni si sunt implicate in aparitia mai multor forme de cancer, in special a cancerului vezical.

Vopseaua se formeaza in urma unei reactii chimice, desfasurata in prezenta peroxizilor. Cu cat nuanta de vopsea este mai inchisa, cu atat substantele folosite la obtinerea ei sunt mai cancerigene.
Pentru o mai buna intelegere a fenomenului, de aparitie a cancerului, sunt insa necesare si studii care sa includa si persoanele care se vopsesc singure, acasa.


Citeste si despre:

Tratamente naturale pentru un par superb - accelereaza cresterea si opresc caderea excesiva Vopsitul parului poate duce la cancer? Cum putem preveni deteriorarea parului 7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta Secretele unui par sanatos 8 secrete de ingrijire a parului pe timp de vara Sanatatea pielii capului Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Igiena zilnica a corpului Tot ce trebuie sa stiti despre sindromul Waardenburg Beneficiile si efectele adverse ale tratamentului cu keratina Cancerul - mit si adevar Produsele cosmetice: mit si adevar Otita externa sau urechea inotatorului Mituri despre cancer