Un simplu test de sange ar putea inlocui biopsia la pacientii cu cancer colorectal

Actualizat: 24 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Biopsia, adica metoda invaziva de prelevaree a unor mostre de tesut tumoral din organul afectat pentru stabilirea unui tratament personalizat, ar putea fi inlocuita curand cu un simplu test de sange, cel putin in cazul pacientilor cu cancer colorectal.

In incercarea de a oferi pacientilor bolnavi de cancer tratamente cat mai eficiente si lipsite de efecte secundare, cercetatorii cauta constant variante terapeutice personalizate pentru fiecare pacient in parte.

Biopsia este una dintre metodele care permite personalizarea tratamentului la pacientii cu cancer colorectal, insa este invaziva si inconfortabila. Prelevarea mostrelor de tesut din colon are rolul de a detecta mutatiile genelor KRAS si BRAF, pentru stabilirea terapiei personalizate.

Cercetatorii francezi au publicat, recent, in revista Nature Medicine, un studiu care anunta o noua metoda, mai simpla si la fel de eficace, de stabilire a schemelor terapeutice pentru acesti pacienti.

Mutatiile genetice implicate in cancerul colorectal ar putea fi detectate intr-un mod minim invaziv, printr-un simplu test de sange. Testul consta in analiza ADN-ului celulelor maligne din sange recoltat din orice zona a corpului, intrucat urme tumorale exista in tot circuitul sangvin al bolnavilor de acest tip de cancer.


Citeste si despre:

Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii? Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie E simplu sa donezi sange Deficitul de vitamina D - simptome, cauze si prevenire Hematocritul si implicatiile lui Hemoglobina glicozilata (HbA1C) in diabetul zaharat De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Analize de sange pentru depistarea cancerului Testul de efort cardiopulmonar: ce este si cand se realizeaza? Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Testarea hormonilor tiroidieni Testul genetic BRCA - cand si de ce se recomanda Polipii colonici Cancerul colorectal