Un simplu test de sange ar putea inlocui biopsia la pacientii cu cancer colorectal

Actualizat: 24 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Biopsia, adica metoda invaziva de prelevaree a unor mostre de tesut tumoral din organul afectat pentru stabilirea unui tratament personalizat, ar putea fi inlocuita curand cu un simplu test de sange, cel putin in cazul pacientilor cu cancer colorectal.

In incercarea de a oferi pacientilor bolnavi de cancer tratamente cat mai eficiente si lipsite de efecte secundare, cercetatorii cauta constant variante terapeutice personalizate pentru fiecare pacient in parte.

Biopsia este una dintre metodele care permite personalizarea tratamentului la pacientii cu cancer colorectal, insa este invaziva si inconfortabila. Prelevarea mostrelor de tesut din colon are rolul de a detecta mutatiile genelor KRAS si BRAF, pentru stabilirea terapiei personalizate.

Cercetatorii francezi au publicat, recent, in revista Nature Medicine, un studiu care anunta o noua metoda, mai simpla si la fel de eficace, de stabilire a schemelor terapeutice pentru acesti pacienti.

Mutatiile genetice implicate in cancerul colorectal ar putea fi detectate intr-un mod minim invaziv, printr-un simplu test de sange. Testul consta in analiza ADN-ului celulelor maligne din sange recoltat din orice zona a corpului, intrucat urme tumorale exista in tot circuitul sangvin al bolnavilor de acest tip de cancer.


Citeste si despre:

Cancerul colorectal Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal Cancerul colorectal recurent si metastatic Screeningul in cancerul colorectal Profilaxia cancerului colorectal Cancerul colorectal - generalitati Cresterea numarului de cazuri de cancer colorectal la tineri influentata de colibactina? Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – “Sistemul de injectie fara ac - NFIS” O vizita de referinta: Dr. Richard G. Fessler, pionier in neurochirurgie, la Bucuresti Boala inflamatorie intestinala si cancerul colorectal Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica Diabetul zaharat si riscul de cancer Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal Legatura dintre microbiom si cancer Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer