Nexavar, un medicament dezvoltat de concernul Bayer si autorizat in Europa si SUA pentru tratarea cancerului la rinichi, a permis prelungirea sperantei de viata a pacientilor atinsi de un cancer avansat la ficat cu aproximativ 44%, potrivit unui studiu aparut luni in Statele Unite, transmite AFP.
Studiul, realizat de Joseph Llovet, directorul departamentului de cercetare asupra cancerului hepatic de la Facultatea de medicina Mount Sinai, New York, a fost prezentat la cea de-a 43-a conferinta anuala a Societatii americane de oncologie clinica (ASCO), ce se desfasoara in perioada 1 - 5 iunie la Chicago.
Potrivit lui Llovet, "este pentru prima data cand avem la dispozitie un tratament sistematic eficace impotriva cancerului la ficat", o boala situata pe locul al treilea in topul cancerelor mortale din lume, dupa cele dezvoltate la plamani si colon. Nexavar (Sorafenib), administrat sub forma de comprimate, a fost autorizat recent in Europa si Statele Unite pentru tratarea cancerului avansat la rinichi, iar specialistii vor sa afle daca este eficient si in eliminarea altor forme de cancer.
La studiu au participat 602 pacienti atinsi de un cancer la ficat pentru care nu au fost tratati anterior. Cercetatorii au evaluat sansele de supravietuire si timpul necesar pentru ca tumoarea sa se dezvolte. 299 dintre acesti bonavi au luat cate o doza de 400 de miligrame de Nexavar, de doua ori pe zi, timp de sase luni, in timp ce 303 dintre participantii la studiu au luat un placebo.
La pacientii tratati cu Nexavar, durata medie de supravietuire dupa diagnostic a fost de 10,7 fata de 7,9% la pacientii tratati cu placebo. Rata de dezvoltare a cancerului a fost mai lenta la pacientii tratati cu Nexavar fata de ceilalti, 5,5% fata de 2,2%. Nu s-a inregistrat nici o diferenta intre cele doua grupuri de participanti in ceea ce priveste efectele secundare curente, precum diareea si reactiile cutanate care apar pe maini si picioare.
Nexavar este un tratament care provoaca in mod selectiv moartea celulelor canceroase, programandu-le pentru autodistrugere, si impiedica dezvoltarea vaselor sangvine de care are nevoie tumoarea pentru a se dezvolta.
Sursa: StiriLocale.ro