Diagnosticul diferential intre diverticulita acuta si cancerul colorectal poate fi dificil in multe situatii, inclusiv in cursul examinarii prin tomografie computerizata. Pentru a aprecia avantajele masuratorilor realizate prin tomografia computerizata de perfuzie fata de tomografia computerizata clasica, in diferentiarea celor doua afectiuni au fost analizati 60 de subiecti impartiti in 3 loturi in functie de diagnostic: 20 cu diverticuloza, 20 cu diverticulita acuta si 20 cu cancer colorectal.
In urma analizei parametrilor de perfuzie (volum sanguin mediu, flux sanguin, timp de tranzit si permeabilitate), s-a constatat ca la pacientii cu cancer colorectal se intalnesc cresteri ale volumului sanguin, fluxului si permeabilitatii si scurtarea timpului de tranzit. Cresterea volumului sanguin are o sensibilitate de 80% si o specificitate de 70% in detectia cancerului colorectal, cifrele sunt similare pentru cresterea fluxului sanguin (80% si respectiv 75%).
In comparatie, criteriile “clasice”, morfologice, au o acuratete mai redusa in diferentierea cancerului colorectal de diverticulita acuta: afectarea a mai putin de 5 cm de colon (sensibilitate 45%, specificitate 95%), detectarea unei mase tumorale (85%, 90%), prezenta inflamatiei pericolonice (75%, 5%) si a adenopatiilor pericolonice (90%, 45%).
In concluzie, se poate aprecia ca masurarea parametrilor de perfuzie in cadrul tomografiei computerizate este superioara evaluarii criteriilor morfologice atunci cand este necesara diferentierea diverticulitei acute de cancerul colorectal.