S-au descoperit noi markeri genetici pentru riscul dezvoltarii cancerului pancreatic

Actualizat: 05 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii Institutului National de Cancer Cohort Consortium din SUA au descoperit noi markeri genetici pentru riscul crescut de dezvoltare a cancerului pancreatic.

Oamenii de stiinta incearca sa imbunatateasca metodele de screening pentru acest tip de cancer, care ajunge sa fie diagnosticat in stadii avansate in circa 80% din cazuri.

Cunoasterea factorilor de risc pentru cancerul pancreatic ar putea insemna salvarea multor vieti, sustin cercetatorii americani. Descoperirea recenta a unor noi markeri genetici, cu patru mai mult fata de cei cunoscuti deja, reprezinta un urias pas inainte in depistarea timpurie a cancerului de pancreas.

Markerii depistati recent sunt polimorfisme unice de nucleotide, care cauzeaza schimbari in ADN-ul celular, conducand la producerea unor forme anormale de proteine. Aceste variatii intr-o secventa de ADN in genom ajuta cercetatorii sa gaseasca explicatii la nivel molecular, care sa justifice de ce unii oameni sunt mai susceptibili la cancerul pancreatic decat altii.

Studiul cu rezultate remarcabile a implicat compararea ADN-ului a peste 7500 de pacienti diagnosticati cu cancer pancreatic si a circa 14.500 de oameni fara acest diagnostic. Descoperirea ar putea contribui la depistarea cancerului pancreatic cu ajutorul RMN-ului si al ecografiilor.


Citeste si despre:

Poluarea atmosferica si riscul dezvoltarii cancerului Dieta si riscul de cancer Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Anticonceptionalele orale si riscul aparitiei cancerului Lampile UV si riscul de cancer Alimentul care creste periculos riscul de cancer Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer Alcoolul si riscul aparitiei cancerului Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon Teste genetice pentru determinarea legaturilor familiale Sindromul Li-Fraumeni si riscul de cancer Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer Diabetul zaharat si riscul de cancer