S-a inventat un test de saliva pentru diagnosticarea mai multor boli grave

Actualizat: 14 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii americani au pus la punct un test de saliva complex cu ajutorul caruia se pot diagnostica unele dintre cele mai grave tipuri de cancer (pancreatic, oral), dar si dementa, Alzheimerul, diabetul de tip 2 si altele.

Testul de sange conceput de americani este capabil sa detecteze boli grave in stadiu incipient, pe baza identificarii unor molecule care apar in saliva atunci cand maladiile sunt prezente in organism.

Este vorba de anumite fragmente ARN existente in celule si in saliva care ofera indicii despre starea de sanatate si prezenta bolilor in corp.

Este o descoperire impresionanta si revolutionara, in conditiile in care cercetatorii evitau saliva ca mediu cu potential pentru dezvoltarea testelor de diagnosticare a bolilor, intrucat era considerata un mediu ostil. Se pare ca enzimele prezente in saliva afectau structura ARN-ului, invalidand astfel rezultatele.

Descoperirea americanilor a fost validata abia dupa analizarea a 165 de milioane de secvente genetice. Cercetatorii sustin ca dispozitivele pentru autodiagnosticare, pe baza testarii salivei, vor fi lansate curand pe piata.


Citeste si despre:

Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli Corcodusele, un elixir pentru sanatate. Iata ce boli pot preveni! Cele mai importante teste de screening pentru femei Cele mai neglijate teste de sanatate pentru barbati Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii ginecologice sunt recomandate femeilor anual 7 raspunsuri importante pentru cele mai frecvente intrebari despre scleroza multipla Solutii pentru cele mai rusinoase probleme ale barbatilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ce vaccinuri sunt necesare adultilor Nutrienti pentru o piele sanatoasa Insuficienta renala acuta Factorii de risc si semnele precoce ale dementei Pericolul folosirii excesive a antibioticelor Modul de recoltare, prelucrare, transport si stocare a probelor de urina Infectiile glandelor salivare
Cere sfatul medicului ×