PSA si viteza de crestere a PSA raportate la varsta sunt principalele teste screening pentru cancer

Publicat: 21 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pana in prezent recomadarile traditionale privind biopsia prostatica erau: PSA total de 4,0 ng/ml sau mai mare si viteza de crestere a PSA de 0,75 ng/ml pe an sau mai mare.
In prezent tendinta este de a scadea valoarea PSA, indicatie la care sa se efectueze biopsia: PSA de 2,5 ng/ml sau mai mare la barbatii cu varsta mai mica de 65 de ani, pentru viteza de crestere a PSA la persoanele tinere inca nu s-a ajuns la un accord.
In numarul din februarie al Jurnalului de Urologie, o echipa de cercetatori de la Duke University a prezentat rezultatele unui studio pe 33643 barbati care au fost examinati privind valoarea serica a PSA pentru o perioada de 2 ani. Valorile PSA total si ale vitezei de crestere a PSA cu cea mai mare sensibilitate si specificitate pentru depistarea cancerului de prostata au fost identificate la grupa de varsta cuprinsa intre 50 si 59 de ani.
Utilizand viteza de crestere a PSA de 0,4 ng/ml la barbatii din grupa de varsta 50-59 de ani s-a obtinut o specificitate de 84% si o sensibilitate de 72% comparative cu nivelul recomandat anterior (viteza anuala de crestere a PSA de 0,75 ng/ml) care aveau o sensibilitate de 70% si o specificitate de 84%.
Aceste rezultate obtinute in urma studierii acestei mari cohorte au sugerat ca scaderea PSA la care se recomanda biopsia la barbatii tineri este asociata cu cresterea sensibilitatii fara a compromite semnificativ specificitatea.

Citeste si despre:

Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Profilaxia cancerului endometrial Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica Endometrioza - proliferare endometru Degenerescenta maculara Anticonceptionalele orale si riscul aparitiei cancerului Remedii naturale pentru cancerul de san Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare Sforaitul, mai mult decat o problema sociala Scaunele de masina pentru copii Factori de risc in dezvoltarea cancerului Profilaxia cancerului de col uterin Cum afecteaza lumina sanatatea unei persoane Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate