Prostatectomia radicala – Chirurgia robotica da Vinci in tratarea cancerului de prostata

Actualizat: 22 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prostatectomia radicala este utilizata atunci cand pacientul a fost diagnosticat cu cancer de prostata. In cadrul centrului medical Anadolu aceasta procedura chirurgicala este realizata prin Chirurgia Robotica da Vinci, prin care se permite insertia in cavitatea abdominala, printr-o mica incizie.

Echipa de medici din cadrul departamentului de Urologie este specializata in utilizarea sistemului chirurgical da Vinci. Chirurgia robotica presupune un sistem intuitiv, care reproduce operatiile deschise, dar la un nivel superior. inainte de efectuarea acestei proceduri, medicul urolog va incerca sa stabileasca mai intai gradul de raspandire a cancerului de prostata. Acest lucru poate fi determinat din tabelele care compara rezultatele unei biopsii si nivelurile de PSA (Antigenul specific prostatei). Testele suplimentare includ scanari CT, scanari la nivelul oaselor, RMN-uri si ultrasunete. Astfel, medicul specialist va oferi diferite optiuni pe langa prostatectomia radicala, precum radioterapia, terapia hormonala sau observarea cancerului de prostata in timp, intrucat acest tip de cancer are o evolutie lenta. Daca riscul de raspandire a cancerului este mare, atunci va fi luata in considerare si disectia ganglionilor limfatici pelvini.

Ce presupune prostatectomia radicala?

Prostatectomia radicala este o interventie chirurgicala prin care este eliminata in totalitate glanda prostatica din uretra si vezica urinara, precum si ambele vezicule seminale sau glandele limfatice de langa prostata, la pacientii cu un risc ridicat. Prin aceasta interventie se urmareste indepartarea cancerului prostatic, dar in acelasi timp si pastrarea tesuturilor normale si a organelor adiacente. De asemenea, pacientul nu va mai trebui sa faca tratamente suplimentare, precum radioterapia, iar functia sexuala va reveni la normal.

Prostatectomia radicala presupune realizarea mai multor incizii de dimensiuni mici (minim 5) la nivelul peretelui abdominal. Prin acele incizii se introduc elemente de lucru in care se plaseaza camera si instrumentele robotice de lucru, numite trocare. inainte de procedura, pacientul este sfatuit de catre medic sa nu consume apa in acea dimineata. De asemenea, va fi necesara si efectuarea unei clisme inaintea interventiei chirurgicale. Toate miscarile vor fi efectuate cu ajutorul robotului da Vinci. Chirurgul se va misca prin intermediul bratelor robotice folosind o consola de mare precizie. Medicul are acces la tesuturi profunde cu ajutorul robotului da Vinci, care sunt greu de vizualizat prin alta metoda. Interventia dureaza aproximativ trei ore, la care se adauga si limfodisectia.

Prostatectomia radicala – avantaje

Prostatectomia radicala realizata prin intermediul sistemului da Vinci are mai multe avantaje, atat pentru chirurg, cat si pentru pacient. Prin chirurgia revolutionara este posibila marirea de pana la 12 ori a zonei de lucru, vizualizarea dimensionala a campului operator, precum i utilizarea microinstrumentelor cu un domeniu flexibil de micare. De asemenea, bratele robotului sunt articulare, astfel ca este posibila rotirea acestora la 360 de grade, fiind posibila o miscare naturala, intuitiva, si mult mai ampla decat cea efectuata cu mana libera.

Principalele avantaje ale prostatectomiei radicale sunt:

• Durere redusa – de cele mai multe ori, recuperarea post-operatorie poate fi dureroasa si pacientul poate avea un disconfort constant. Insa, datorita chirurgiei robotice, pacientii simt mai putina durere si disconfort dupa interventie. Organismul se va reface mult mai repede, intrucat inciziile din timpul operatiei robotice sunt mici si extrem de precise. Nu vor fi lezate organe din vecinatate.

• Precizie ridicata si siguranta crescuta – Prostatectomia radicala se realizeaza prin robotul Da Vinci, prin intermediul caruia medicul chirurg are mai multa flexibilitate, precizie si control, fata de o mana umana. Chirurgul controleaza miscarile robotului prin intermediul unei console, care realizeaza microdisectii sigure si extrem de precise, intrucat robotul filtreaza tremorul inerent. in loc ca chirurgul sa tina tubul cu camera (laparoscop) si echipamentul chirurgical, acestea sunt atasate de brate robotizate. Chirurgul controleaza bratele robotizate, care se pot misca foarte precis. Aceasta inseamna ca chirurgul risca mai putin sa deterioreze nervii care controleaza erectiile si urina (continenta urinara).

Recuperarea post-operatorie este mai rapida fata de cea in cazul tehnicilor chirurgicale traditionale – pacientul va avea o recuperare post-operatorie rapida dupa o prostatectomie radicala. Majoritatea pacientilor vor fi transferati la sectia de Terapie Intensiva pe sectia Urologie. Pacientul va putea sa se ridice din pat si sa faca cativa pasi. De asemenea, se vor putea consuma alimente. Perfuzia va putea fi scoasa chiar in cea dupa-amiaza. Externarea se poate face dupa doua-trei zile, si va fi nevoie de o sonda, care va fi fixata de picior, pentru o siguranta sporita. Aceasta va fi indepartata la 10 zile dupa operatie.

• Pierderi mici de sange – in timpul procedurii de prostectomie radicala, chirurgul are acces la o vedere 3D prin intermediul robotului Da Vinci, astfel ca pierderile de sange sunt reduse semnificativ. Chirurgul poate vedea mult mai bine vasele de sange, intrucat vizibilitatea asupra zonei este marita de peste 10 ori. De asemenea, umflarea abdomenului cu gaze determina sangerare mai puina.

Prostatectomia radicala – tehnologia revolutionara da Vinci

Prostatectomia radicala este o procedura realizata cu succces in cadrul centrului medical Anadolu, prin intermediul robotului da Vinci. Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicatia chirurgicala este stabilita de o echipa multidisciplinara, nu doar de chirurgul oncolog. Centrul medical Anadolu are un departament de Urologie format din medici cu experienta care va vor indruma pe tot parcursul evolutiei tratamentului.

Website: www.anadolumedicalcenter.ro
Email: [email protected]
Phone: 0799.499.911

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Riscurile asociate sangerarilor gingivale Studiu MedLife: Peste 50% dintre romanii cu varste intre 16 si 18 ani nu se protejeaza in timpul actului sexual Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Cum sa citesti etichetele alimentare! Un cadru unic pentru stomatologia sub anestezie generala sau sedare Foliculita de piscina Mezoterapia scalpului cu PRP Simptomele tulburarii obsesiv-compulsive