Osteosarcom – Cauze. Simptome. Tratament

Actualizat: 14 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Osteosarcomul este cea mai intalnita forma de tumora maligna a osului. Acest tip de cancer se dezvolta din celule osoase imature care formeaza de obicei tesut osos nou. Din cauza osteosarcomului tesutul este distrus si osul este afectat.

In majoritatea cazurilor, osteosarcomul apare la nivelul piciorului intr-un os, in jurul articulatiei genunchiului, la femurul distal sau tibia proximala. In anumite cazuri, acest tip de cancer poate evolua si la nivelul umerilor (humerusul proximal) sau in orice zona osoasa, inclusiv la nivelul soldului sau maxilarului.

Osteosarcomul este un tip de cancer cu o rata de supravietuire foarte mica, astfel ca, in majoritatea cazurilor, persoanele afectate traiesc maxim cinci ani de la stabilirea diagnosticului. Prognosticul depinde de tratamentul ales, de dimensiunea, de tipul, localizarea tumorii, precum si de starea generala de sanatate a pacientului.

Osteosarcom – cauze si factori de risc

Cauzele pentru osteosarcom nu sunt cunoscute cu exactitate. Anumiti factori de risc contribuie la dezvoltarea acestuia:
• Varsta – Adolescentii care au o criza de crestere sunt cel mai probabil sa o aiba, mai ales daca cresterea are loc rapid.
• Gen – Osteosarcomul apare mai des la barbati.
• Inaltime – Copiii mai inalti au un risc mai mare.
• Tratamente precum radioterapia pentru alte tipuri de cancer sau medicamente pentru cancer numite agenti alchilanti.
• Predispozitia genetica – sindromul Li-Fraumeni, sindromul Rothmund-Thomson, sindromul Bloom, sindromul Werner, anemia Diamond-Blackfan.
• Anomalii osoase anterioare – boala Page a oaselor prin care procesul normal de regenerare a osului este accelerat, astfel ca osul se distruge si este inlocuit prea repede. in acest mod, oasele pot deveni mai sensibile si dureroase.

Osteosarcom – tipuri

Osteosarcomul se clasifica in functie de gradul de tumorii. Astfel, acest tip de cancer poate fi de trei tipuri:
• Osteosarcom de grad inalt – Acesta este tipul cu cea mai rapida crestere, cu celule care arata neobisnuit. Majoritatea osteosarcoamelor la copii si adolescenti sunt de grad inalt. Cele mai comune tipuri sunt: osteosarcom osteoblastic; osteosarcom condroblastic; osteosarcom fibroblastic; osteosarcom cu celule mici; osteosarcom telangiectatic.
• Osteosarcom de grad intermediar – Este rar. Tipul principal se numeste periostal sau juxtacortical.
• Osteosarcoamele de grad scazut – Acest subtip se dezvolta incet.

Osteosarcom – simptome

Osteosarcomul se manifesta mai intai prin ingrosarea sectiunii metafizare a osului afectat. in zona in care se dezvolta tumora, apare o retea venoasa clara. Simptomele principale ale osteosarcomului sunt:
• Umflare sau umflaturi in jurul oaselor sau capetele oaselor
• Dureri osoase sau articulare. Aceasta durere poate sa vina si sa dispara luni de zile.
• Fracturi osoase
• Dureri pe timpul noptii
• Limitarea miscarii articulatiilor

Aceste simptome pot fi similare cu durerile de crestere la copii, care se manifesta prin durere de picioare din cauza cresterii normale a oaselor. Daca in timpul adolescentei timpurii aceste dureri nu se opresc, atunci este recomandat sa apelati la sfatul unui doctor pentru depistarea osteosarcomului.

Osteosarcom – diagnosticare

Pentru a diagnostica osteosarcomul, medicul va folosi proceduri imagistice si alte teste.
• Teste imagistice. Raze X, scanari CT, RMN, scanari osoase si scanari PET pot arata modificari neobisnuite ale oaselor care pot fi semne de osteosarcom. De asemenea, pot arata zone in care s-ar putea raspandi o tumoare.
• Biopsie. Medicul dumneavoastra va preleva o mica proba de os sau tesut dintr-o zona dureroasa sau umflata. Ei pot folosi un ac sau pot face o taietura in piele, numita biopsie chirurgicala sau deschisa. Un specialist se va uita la proba, la microscop. Acest test poate arata celule canceroase din oase sau celule canceroase care s-au raspandit la muschi sau in alte zone.
Un istoric medical si un examen fizic. Medicul dumneavoastra va va intreba despre istoricul dumneavoastra personal si familial de sanatate.
• Teste de laborator – pentru diagnosticarea osteosarcomului se vor indica anumite teste de laborator, printre care un test de sange denumit fosfataza alcalina serica. Un nivel ridicat de fosfataza alcalina poate indica osteosarcomul, dar poate aparea si din alte motive.

Anadolu Medical Center – centru de tratare a osteosarcomului

In cadrul centrului medical Anadolu, se trateaza tumorile maligne osoase si de tesut moale, inclusiv osteosarcomul, sarcomul Ewing, condrosarcomul, fibrosarcomul, carcinomul metastatic, mielomul si alte tumori osoase metastatice.

Echipa noastra specializata si experimentata efectueaza operatii chirurgicale pentru protectia extremitatilor, pentru a proteja membrele dupa indepartarea tumorii.

Oncologia ortopedica are o structura multidisciplinara, care acopera urmatoarele specialitati:
• Oncologie medicala
• Radioterapie oncologica
• Oncologie pediatrica
• Chirurgie ortopedica
• Patologie

Echipa noastra de tratament multidisciplinar conlucreaza pentru a realiza o evaluare globala si pentru a oferi cea mai potrivita optiune de tratament. Medicii nostri au o experienta bogata in tipuri rare si severe de osteosarcom, la care se folosesc proceduri chirurgicale speciale, cum ar fi operatia pentru salvarea membrelor si plastica rotationala.

Website: www.anadolumedicalcenter.ro
Email: [email protected]
Phone: 0799.499.911

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Tratamentul tumorilor osoase Cancerul osos Trombocitoza - cresterea trombocitelor Tumorile maduvei spinarii Tumorile spinale Aparitia polipilor endometriali – Implicatii clinice si tratamente inovatoare Tumorile oculare din perspectiva oncologului Sindromul Li-Fraumeni si riscul de cancer Diagnosticul si managementul tumorilor osoase benigne Tumorile cerebrale - Generalitati Tumori mandibulare