Moleculele care induc in eroare celulele canceroase rezistente la radioterapie, provocad autodistrugerea acestora, au fost create de o echipa de cercetatori francezi de la Institutul Curie din Paris, pentru a creste eficacitatea tratamentelor anti-cancer, informeaza AFP.
Radioterapia si chimioterapia provoaca in mod obisnuit fisurarea materialului genetic al celulelor canceroase, pentru a le distruge, insa anumite celule raman capabile sa isi activeze mecanismul de reparare, devenind astfel rezistente la tratament.
Echipa de cercetatori francezi a creat niste molecule care pacalesc celulele canceroase, facandu-le sa creada ca sunt mai deteriorate decat in realitate. Aceste molecule, numite Dbait, sunt de fapt mici fragmente de ADN care mimeaza fisurile din celulele canceroase. Acestea impiedica mecanismele de reparare a celulelor, iar fisurile reale provocate de radioterapie trec neobservate intr-un sistem panicat - astfel, celulele canceroase sunt coplesite si se autodistrug.
Moleculele Dbait asociate cu radioterapia si-au dovedit eficacitatea in teste pe soareci, distrugand 75-100% din celulele canceroase, in timp ce la folosirea simpla a radioterapiei sunt distruse doar 30-50% din celulele canceroase. Cercetatorii francezi vor incepe testele clinice pe oameni la sfarsitul anului 2010, in patru centre anti-cancer din Paris.