Pectina, un ingredient de baza din gemuri si jeleuri, previne cancerul, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Institutul Britanic de Cercetare a Alimentelor, publicat de presa britanica de specialitate.
Fibra naturala din compozitia fructelor si legumelor, pectina este folosita ca agent de gelifiere in prepararea alimentelor procesate. Cercetarile au aratat ca, in conditii potrivite, pectina elibereaza un fragment molecular cu proprietati anti-cancerigene. Tratamentele folosite de industria alimentara pentru a modifica pectina ajuta la eliberarea fragmentului molecular identificat.
"Pectina modificata folosita in gemuri si jeleuri contine fragmentele moleculare anti-cancerigene, dar ar fi mai bine pentru oameni sa consume fructe si legume proaspete, deoarece gemurile au un continut foarte mare de zahar", a subliniat coordonatorul cercetatorilor, Vic Morris.
Alte studii au demonstrat ca, in cazul cancerului de prostata, celulele canceroase pot fi distruse in proportie de 40% cu ajutorul pectinei. De asemenea, studii facute pe cobai au demonstrat eficacitatea acestei fibre in lupta impotriva cancerului pulmonar sau de colon.
Peste 35.000 de tone de pectina sunt produse anual la nivel mondial, aceasta fiind folosita la producerea de iaurturi, bauturi pe baza de lapte, creme pentru produsele de patiserie, gemuri si jeleuri.