Depistarea unor boli precum cancerul, HIV-SIDA sau scleroza multipla ar putea deveni la fel de simpla ca si un test de sarcina, potrivit unui proiect al cercetatorilor de la Universitatea Leeds, preluat de presa britanica de specialitate.
Cercetatorii britanici au dezvoltat o tehnologie bazata pe bio-senzori, care foloseste anticorpi pentru a detecta moleculele din corpul uman care arata prezenta unor boli (bio-markeri). Aceasta metoda, care functioneaza asemeni unui test de sarcina sau unui test de glucoza, este o metoda mult mai rapida decat metodele de testare existente in prezent.
Testele efectuate de cercetatori au aratat ca bio-senzorii pot detecta o gama larga de analiti, printre care sunt si bio-markerii prezenti la imbolnavirea de cancer de prostata sau ovarian, scleroza multipla, boli de inima sau infectii fungice. Echipa de cercetatori crede ca bio-senzorii ar putea fi folositi si la testarea tuberculozei sau a HIV.
"Cred ca descoperirea noastra se va materializa in teste de ultima generatie de depistare a acestor boli, care dau rezultatele in maximum 15 minute. Astfel, vom putea detecta orice tip de analit mai rapid, mai ieftin si mai usor decat prin testele existente in prezent", a subliniat coordonatorul echipei de cercetatori, dr. Paul Millner.
Cercetatorii britanici sunt increzatori ca noua lor tehnologie va putea fi dezvoltata in crearea unui test de marimea unui telefon mobil, in care sa poata fi introduse diferite cip-uri, in functie de boala care se vrea testata.