Chimioterapia, folosita in prezent pentru tratarea cazurilor avansate de melanom, ar putea fi inlocuita cu un medicament experimental imuno-oncologic ce ofera o rata mai crescuta de supravietuire, anunta specialistii companiei care a produs tratamentul.
Medicamentul imuno-oncologic ce ar putea inlocui chimioterapia in tratarea celui mai grav tip de cancer de piele, melanomul, se numeste Opdivo si este produs de compania Bristol-Myers, care a derulat si un studiu in acest sens.
Potrivit expertilor companiei, medicamentul actioneaza in organism prin blocarea proteinei PD-1, considerata responsabila pentru evolutia melanomului.
Rezultatele studiului derulat de savanti au evidentiat o crestere a ratei de supravietuire printre pacientii care au luat medicamentul, dar si o micsorare a dimensiunii tumorilor. Spre deosebire de efectele secundare extrem de neplacute ale chimioterapiei - cadere a parului, greata severa, varsaturi, infectii frecvente, cele ale medicamentului imuno-oncologic sunt minore: oboseala usoara si greata.
Rezultatele exceptionale obtinute in urma testarii noului medicament au determinat expertii sa afirme ca, in viitorul apropiat, chimioterapia ar putea disparea din schema terapeutica prevazuta pentru melanom.