Potrivit studiilor realizate pana acum, ceaiul verde era considerat unul dintre cei mai eficienti factori protectori impotriva cancerului mamar; insa, ultimul studiu de amploare realizat in Japonia a demostrat tocmai contrariul.
"Prin consumul regulat de ceai verde nu s-a constatat o scaderea a riscului de aparitie pentru cancerul de san", a declarat cercetatorul MotoKi Iwasaki, de la Epidemiology and Prefention Division at the Research Center for Cancer Preventin and Screening of the National Cancer Center in Tokyo. "Descoperirile noastre sugereaza ca aportul de ceai verde, consumat constant, este putin probabil sa diminueze riscul de cancer de san", a adaugat acesta.
In cadrul acestui studiu, echipa condusa de Iwasaki, a colectat date de la 53.793 de femei, care au fost intervievate in perioada 1995 - 1998. Ca etapa din acest studiu, femeile au fost intrebate cat de frecvent consumat ceai verde si care este cantitatea consumata; aceasta intrebare a fost pusa atat la inceputul studiului cat si cinci ani mai tarizu. Pe parcursul celui de-al doilea sondaj, cercetatorii au cerut detalii despre consumul a doua tipuri de ceai verde: Sencha si Bancha/Genmaicha.
Dintre femei, 12% au baut mai putin de o ceasca de ceai verde pe saptamana, in timp ce 27% au baut cinci sau mai multe cesti pe zi. Studiul a inclus si femei care au consumat 10 sau mai multe cesti de ceai, zilnic.
Dupa aproximativ 4 ani, 350 de femei au dezvoltat cancer la san, dar cercetatorii nu au gasit nicio relatie intre ceaiul verde si riscul declansarii acestei boli.
In cadrul studiului, Iwasaki a remarcat ca cercetarile au avut un rezultat asteptat, intrucat informatiile au fost colectate inainte de diagnosticarea cancerului de san.