Ce este cancerul pancreatic si cum se aplica „chirurgia Whipple” in procesul de tratament?

Actualizat: 16 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Ce este cancerul pancreatic, care sunt simptomele, care este tratamentul administrat? Prof. Dr. Süleyman Yedibela Specialist Chirurgie Generala din cadrul Centrului Medical Anadolu oferindu-ne informatii importante pe aceasta tema, ne-a pus la dispozitie si anumite informatii cu privire la „tehnica whipple”, care este una dintre cele mai dificile operatii din ramura chirurgiei generale.

Ce este cancerul pancreatic, prin ce simptome se manifesta?

Cancerul pancreatic este un tip agresiv de cancer care provine din celulele care formeaza canalul pancreatic. Simptomele pot prezenta diferente in functie de localizarea tumorii in pancreas. La majoritatea pacientilor, tumora este observata in capul pancreasului si se prezinta prin simptome precum icter, mancarime, indigestie, pierderea in greutate si durere. Pierderea in greutate intalnita aici poate fi cauzata si de presiunea pe care cancerul o pune asupra duodenului. Durerea, se deplaseaza din partea superioara a abdomenului spre spate, sub forma unei centuri. Insa in acest punct trebuie subliniat urmatorul aspect; in cazul dezvoltarii unui icter nedureros, mai ales in stadiile incipiente, se crede in primul rand ca este vorba despre un cancer pancreatic. Pentru ca atunci cand icterul este insotit de durere, acesta se datoreaza in mare parte pietrelor in vezica biliara.

Este posibila aparitia raspandirii cancerului pancreatic si la alte organe (metastaza) ?

Dezvoltarea metastazelor in cancerul pancreatic, cu exceptia metastazelor ganglionare locale, inseamna ajungerea in stadiul patru iar in acest caz inseamna ca sansa tratamentului chirurgical este pierduta. Ficatul este organul in care cancerul pancreatic metastazeaza cel mai frecvent.

Care sunt motivele?

Motivele nu sunt inca cunoscute pe deplin. Cu toate acestea, rezultatele studiilor stiintifice arata ca fumatul si predispozitia genetica se numara printre factorii importanti.

Care sunt categoriile de persoane cu risc ridicat?

Sansa de a dezvolta cancer pancreatic este mult mai ridicata in special la cei care consuma produse din tutun, barbati si persoane cu varsta peste 65 de ani. Desi in zilele noastre din punct de vedere al diagnosticarii incidenta cancerului pancreatic pare sa fi crescut, motivul care sta la baza nu este cresterea cazurilor de cancer pancreatic, ci mai degraba prelungirea duratei medii de viata a oamenilor.

Este prevenibil?

Nu exista o modalitate sigura de a-l preveni, insa se poate obtine un anumit grad de protectie prin evitarea produselor din tutun. In plus, activitatile sportive, alimentatia sanatoasa si tinerea sub control a greutatii sunt factori importanti de natura sa mentina puternica aceasta protectie.

Ce se face in timpul procesului de tratament?

Din pacate in cazul cancerului pancreatic, pacientii apeleaza de obicei la spital abia atunci cand cancerul a progresat. Cu toate acestea, datorita icterului aparut la inceputul cancerului, diagnosticarea timpurie este posibila in cazul spitalizarii in timp util. Cea mai buna optiune de tratament pentru cancerul pancreatic o reprezinta interventia chirurgicala. Pe langa aceasta mai pot fi puse in practica si optiuni precum chimioterapia paliativa sau imunoterapia si radioterapia.

Cum se realizeaza „operatia whipple”, una dintre cele mai dificile tehnici de chirurgie generala?

Tehnicile chirurgicale pot prezenta diferente in functie de zona in care se afla tumoarea. De exemplu, la pacientii la care tumora se afla in capul pancreasului, este folosita tehnica „whipple”. In aceasta tehnica, care este foarte dificila si are complicatii mari, se indeparteaza ultima treime a stomacului, duodenul, capul pancreatic, caile biliare si sacului. De asemenea, este importanta si eliminarea ganglionilor limfatici existenti in aceste zone. In cele din urma, canalul pancreatic, caile biliare si stomacul sunt unite cu intestinul subtire si operatia este finalizata.

Whipple este o tehnica adecvata pentru fiecare pacient?

Aplicarea tehnicii se decide pe baza unor criterii, analizandu-se si starea generala a pacientului. In general, pentru aplicarea acestei tehnici la pacientii cu afectare vasculara trebuie sa fie luate in considerare anumite criterii. Cu toate acestea, afectarea vasculara nu reprezinta intotdeauna un obstacol.

Dupa operatie pacientii pot sa revina rapid la viata lor sociala?

In mod cert, este o operatie mare si dificila atat pentru pacienti, cat si pentru chirurgi. Cu toate acestea, dupa operatiile efectuate de echipe cu experienta in acest domeniu, pacientii pot reveni la viata normala in decurs de doua saptamani. Deoarece atunci cand a avut loc indepartarea unei parti a pancreasului exista riscul ca pacientii sa dezvolte diabet, este, de asemenea, foarte importanta si informarea pacientilor cu privire la aceasta problema. Capul pancreasului este o zona importanta in care se formeaza unele enzime importante, iar tratamentul medicamentos este necesar pentru inlocuirea acestor enzime. Deoarece corpul sau partea de la coada pancreasului este indepartata si acestea sunt zone in care are loc o productie intensa de insulina, pacientii vor dezvolta diabet motiv pentru care este administrat tratamentul medicamentos necesar.

Daca in cancerul pancreatic se aplica o alta tehnica decat whipple, dupa interventia chirurgicala poate fi necesara impunerea unor diferite restrictii in viata pacientilor, in functie de cat de mult sunt afectate zonele precum pancreasul sau intestinul. In functie de stadiul tumorii, ar putea fi necesara aplicarea chimioterapiei, imunoterapiei sau radioterapiei sub forma de tratamente suplimentare.

Prof. Dr. Süleyman Yedibela si-a finalizat studiile medicale in Germania. A absolvit Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen. Si-a finalizat formarea de specialitate in Spitalul Universitar Erlangen, Departamentul de Chirurgie Generala. In anul 2007, a initiat si a condus programul Living-Related-Liver-Transplantation la Universitatea din Leipzig. De asemenea, a facut parte din conducerea Certificated Center for Colorectal Cancer Leipzig. in anul 2009, a lucrat drept medic specialist in Chirurgia Ficatului-Cai Biliare-Pancreas (Hepato-Pancreato-Biliar) si Responsabil Transplant De Organe la Universitatea Erlangen. Prof. Dr. Süleyman Yedibela a lucrat pe rand in cadrul Universitatii Oldenburg-Groningen, Spitalului Medical School pe post de Vice-director Chirurgie Generala, la Spitalul Florence Nightingale Kadköy Istanbul pe post de Director Transplant de Organe respectiv drept Director Adjunct in Spitalul Agaplesion Rotenburg Secia de Chirurgie Chirurgie si a ocupat funcia de Presedinte al Sectiei Chirurgicale Chirurgia Esofagului si Ficat-Cai Biliare-Pancreas (Esofag si Hepato-Pancreato-Biliar) din Clinica Bethel a Universitatii Bielefeld, incepand cu anul 2022 pana in prezent Prof. Dr. Süleyman Yedibela continua sa lucreze pe post de medic specialist chirurgie generala in cadrul Centrului Medical Anadolu.

Website: www.anadolumedicalcenter.ro
Email: [email protected]
Telefon: 0799.499.911

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ce este cancerul gastrointestinal? Ereditatea si cancerul Factori de risc in dezvoltarea cancerului Insuficienta pancreatica Cancerul ovarian Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Pancreatita cronica (Inflamatia cronica a pancreasului) 15 simptome de cancer ignorate de barbati Simptome obisnuite care pot semnala cancerul Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer Metastazele osoase