''Biopsia lichida'', o noua metoda revolutionara de detectare a cancerului in stadii incipiente

Actualizat: 14 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins par sa fi descoperit o metoda revolutionara de detectare a cancerului, precizia sa putand duce la diagnosticarea a pana la jumatate dintre maladii aflate in stadii incipiente, situatie care sporeste sansele vindecarii lor.

"Biopsia lichida", cum au denumit-o cercetatorii americani, presupune analiza rapida si precisa a unor probe de sange si identificarea prezentei unor urme de ADN tumoral de la celulele canceroase.

Potrivit MIT Technology Review, aceasta noua metoda inovatoare de detectare a cancerului s-a dovedit precisa in cazul a 80% dintre pacientii cu cancer in stadiu avansat, cu metastaze, respectiv in cazul a 47% dintre cei cu cancer localizat. Noul test reprezinta o alternativa viabila la alte metode de depistare a cancerului, care pot da rezultate fals pozitive, intrucat "biopsia lichida" cauta strict urme de ADN tumoral.

Metoda prezinta si dezavantaje, insa, precum imposibilitatea de a arata cu exactitate locul din care provin celulele canceroase. Insa dezvoltarea suplimentara va transforma testul intr-un instrument medical valoros, sunt de parere inventatorii sai, cu atat mai mult cu cat diagnosticarea timpurie a cancerului este vitala in cresterea ratei de supravietuire a pacientilor.


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre biopsia hepatica Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen) Biopsia sanului Endoscopia bronsica Keratoconjunctivita sicca Cancerul ductului biliar extrahepatic #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale Toracoscopia - examinarea cavitatii toracice Sarcina multipla: gemeni, tripleti Testul pentru Helicobacter pylori Cancerul esofagian – generalitati si stadializare Chistul mamar
Cere sfatul medicului ×