Antiacidele ar putea creste speranta de viata a pacientilor cu cancer de gat

Actualizat: 10 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu realizat de publicatia Cercetarea Prevenirii Cancerului arata ca folosirea medicamentelor antiacide pentru controlul refluxului gastric ar putea creste speranta de viata in randul pacientilor care sufera de forme de cancer ale gatului si capului.

Cercetatorii au analizat efectele a doua antacide - blocantii histaminei 2 si inhibitorii pompei de protoni, pe un esantion de aproape 600 de persoane diagnosticate cu cancer la gat sau la cap.

Refluxul gastric este un efect advers al tratamentelor de chimioterapie sau radioterapie. Comparativ cu pacientii carora nu le-au fost administrate antiacide de blocare a pompei de protoni, cei care au urmat un astfel de tratament au manifestat un risc de deces cu 45% mai scazut, pe cand celor carora le-au fost administrati blocanti ai histaminei le-a scazut riscul de deces in proportie de 33%.

Cercetatorii cred ca exista o legatura intre efectele antacizilor si stoparea dezvoltarii celulelor canceroase sau chiar prevenirea unui astfel de diagnostic. Deocamdata, singurul lucru cunoscut despre aceste medicamente este ca inlatura simptomele arsurilor gastrice provocate de tratamentele folosite pentru vindecarea diverselor forme de cancer manifestate la nivelul gatului si al capului.


Citeste si despre:

Alergatul: cum prelungeste speranta de viata cu 3 ani si alte beneficii pentru sanatate De ce speranta de viata a barbatilor este mai scurta decat a femeilor Schimbarile bruste de temperatura pot afecta varstnicii Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Simptomele infectiei cu HIV la femei Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare Lipodistrofia la pacientii infectati HIV sub tratament antiretroviral De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Telomerii din ADN, posibil elixir al tineretii fara batranete Sfaturi pentru a face sport in ciuda unei vieti ocupate Programul national de diabet zaharat Sindromul pulmonar cu hantavirus Cat de sanatoase sunt cocktailurile? Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata