Chimioterapia adjuvanta in cancerul gastric

Publicat: 20 Noiembrie 2007

Evaluarea eficacitatii chimioterapiei adjuvante in cancerul gastric si impactul acesteia asupra supravietuirii la pacientii cu carcinoame gastrice local avansate reprezinta un obiectiv al cercetarilor actuale.

Autorii studiului si-au prospus sa investigheze o serie de 30 de pacienti cu carcinoame gastrice local avansate, care au primit chimioterapie anterior interventiei chirurgicale si care au fost urmariti pe parcursul a 3 ani. Aprecierea evolutiei s-a realizat prin compararea stadiului preoperator al tumorii, evaluat clinic si laparoscopic cu stadiul postoperator cuantificat in urma examinarii histopatologice a piesei de rezectie.
S-a efectuat corelatia statistica a regresiei tumorale induse de chimioterapia preoperatorie si a supravietuirii la 3 ani.
In lotul studiat s-a obtinut o reducere semnificativa a stadiului tumorii la 13 dintre cei 30 de pacienti. Supravietuirea medie a pacientilor inclusi in studiu a fost de 37,5 luni, rata supravietuirii la finalul celor 3 ani fiind de 57,6%.

Rezultatele studiului arata ca asocierea chimioterapiei adjuvante are un rol important in reducerea stadiului tumoral. Pacientii la care, consecutiv reducerii stadiului tumoral prin chimioterapia adjuvanta se poate efectua si rezectia tumorii au o rata mult mai buna de supravietuire la 3 ani, comparativ cu cei la care nu se efectueaza chimioterapie preoperator.


Citeste si despre:

Cancerul gastric Cancerul ovarian Cancerul rectal: factori de risc, simptomatologie si tratament Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte Decodifica acum ingredientele produselor de ingrijire a pielii Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Efectele cafelei asupra pielii: Cofeina este buna pentru pielea ta? Cancerul pancreatic Regimul alimentar in cancer Acupunctura - o optiune terapeutica Limfomul non-Hodgkin