Efectul suplimentarii cu calciu in preventia adenoamelor colorectale

Actualizat: 07 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


S-a dovedit, in studii clinice largi, ca suplimentarea cu calciu reduce marcat riscul de recurenta a adenoamelor colorectale dar fara a se cunoaste cu exactitate durata acestui efect profilactic.
In acest scop au fost urmariti 930 pacienti cu antecedente de adenoame colorectale dintre care, in urma randomizarii, o parte au primit 1200 mg de calciu elemental zilnic pentru o perioada de 4 ani iar restul au primit placebo.

La finalul tratamentului si la 5 ani de la incheiere s-au efectuat colonoscopii de control. Astfel s-a constatat ca in grupul pacientilor care au primit supliment de calciu, riscul de recurenta a adenoamelor colorectale la un interval de 5 ani de la incheierea tratamentului a fost semnificativ redus fata de grupul placebo.
Reducerea riscului de recurenta este insa mai putin semnificativa in cazul adenoamelor avansate.
Astfel se poate concluziona ca efectul profilactic al suplimentelor de calciu in ceea ce priveste recurenta adenoamelor colorectale este real si se mentine pe o perioada de cel putin 5 ani de la incheierea terapiei.


Citeste si despre:

Cancerul colorectal Efectele benefice ale consumului de cereale Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor Preventia prolapsului de valva mitrala Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului 6 retete delicioase pentru mentinerea sanatatii oaselor Ce legatura exista intre privarea de somn si cancer? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Alimente periculoase in osteoporoza Rolul Vitaminei D in controlul autoimunitatii Intolerante alimentare versus alergii alimentare Imunitatea organismului la inceputul primaverii Blocante ale canalelor de calciu Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Pericolele aportului prea mare de calciu
Cere sfatul medicului ×