Despre cancerul de colon, cauze, simptome si optiuni de tratament

Actualizat: 20 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este cancerul de colon si cum se dezvolta?


Cancerul de colon presupune o crestere a celulelor maligne intr-o parte a intestinului gros numita colon.

In acest articol, explicam pe larg ce este cancerul de colon, modul in care se dezvolta, cauzele si factorii de risc, simptomele pe care trebuie sa le cunosti pentru a lua masuri rapide, precum si metodele de diagnosticare si tratament. De asemenea, iti spunem cum sa te protejezi impotriva acestei boli prin preventie si screening.

Cancerul de colon este o boala in care celulele din colon cresc necontrolat. Uneori, in colon sau in rect se formeaza excrescente anormale, numite polipi. In timp, unii polipi se pot transforma in cancer. Testele de depistare pot gasi polipi, astfel incat acestia sa poata fi indepartati inainte de a se transforma in cancer.

De asemenea, screeningul ajuta la depistarea cancerului colorectal intr-un stadiu incipient, cand tratamentul functioneaza cel mai bine. Peretele colonului este alcatuit din straturi de membrana mucoasa, tesut si muschi. Cancerul de colon debuteaza in mucoasa interioara a colonului. Aceasta este formata din celule care produc si elibereaza mucus si alte fluide. Daca aceste celule sufera mutatii sau modificari, pot crea un polip. In timp, polipii de colon pot deveni cancerosi. De obicei, este nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca polipii sa devina cancer. Lasat nedetectat si/sau netratat, cancerul se poate raspandi, de asemenea, in alte parti ale corpului, prin intermediul ganglionilor limfatici sau al vaselor de sange.

Cine este afectat de cancerul de colon?

Cancerul de colon este al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat. Afecteaza mai mult barbatii si persoanele de culoare. Cancerul de colon afecteaza de obicei persoanele cu varsta de peste 50 de ani. Cu toate acestea, in ultimii 15 ani, numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani cu cancer de colon a crescut cu aproximativ 1,5% in fiecare an. Nu se cunoaste motivul pentru care se intampla acest lucru
.

Cauzele si factorii de risc asociati cu cancerul de colon

La fel ca toate tipurile de cancer, cancerul de colon apare atunci cand celulele cresc si se divid necontrolat. In cazul cancerului de colon, celulele care captusesc colonul si rectul continua sa creasca si sa se divida chiar si atunci cand ar trebui sa moara. Aceste celule canceroase pot proveni de la polipii din colon.

Cercetatorii medicali nu sunt siguri de ce unii oameni dezvolta polipi precancerosi. Ei stiu insa ca anumiti factori de risc cresc sansele oamenilor de a dezvolta polipi precancerosi si, ulterior, cancer de colon:


De asemenea, exista si afectiuni medicale care cresc riscul de cancer de colon:


Stadializarea cancerului de colon

Exista cinci stadii ale cancerului de colon. Sistemul de stadializare a cancerului de colon include urmatoarele etape:

Exista trei tipuri de cancer de colon in stadiul II:

In stadiul III, cancerul de colon s-a raspandit la ganglionii limfatici. Exista trei sub-stadii ale cancerului de colon in stadiul III:

In stadiul IV, cancerul s-a raspandit (metastazat) in alte zone ale corpului (ficatul, plamanii sau ovarele):


Simptomele cancerului de colon

Multe persoane cu cancer de colon nu au simptome la inceput. Cand apar simptomele, acestea vor depinde probabil de marimea cancerului si de locul in care se afla in intestinul gros. Simptomele cancerului de colon pot include:


Este important sa stii care sunt simptomele comune ale cancerului de colon si sa actionezi rapid atunci cand acestea apar. Daca observi oricare dintre aceste simptome, este esential sa consulti un medic cat mai curand posibil.

Metode de diagnosticare a cancerului de colon

Sunt mai multe metode prin care se poate diagnostica cancerul de colon:


Care este diferenta dintre un test de screening si testele care diagnosticheaza cancerul de colon? Un test de depistare a cancerului verifica prezenta cancerului atunci cand pacientul nu are niciun semn sau simptom de cancer. Daca testul de screening indinca anomalii, medicul poate recomanda teste suplimentare.

Optiuni de tratament pentru cancerul de colon

Interventia chirurgicala este cel mai frecvent tratament al cancerului de colon. Exista diferite operatii si proceduri pentru cancerul de colon:


Medicii pot combina interventia chirurgicala cu terapia adjuvanta. Acesta este un tratament impotriva cancerului efectuat inainte sau dupa operatie. De asemenea, acestia pot folosi aceste tratamente pentru cancerul de colon care s-a raspandit sau a revenit. Tratamentele pot include:


In cazurile in care cancerul de colon este in stadiu avansat si nu poate fi vindecat, terapia paliativa joaca un rol crucial in imbunatatirea calitatii vietii pacientului. Aceasta se concentreaza pe controlul durerii si altor simptome sau efecte secundare ale bolii sau tratamentului. Este esential ca fiecare pacient sa consulte un specialist inainte de a lua o decizie cu privire la tratament. Fiecare persoana este unica si necesita un plan de tratament personalizat. Un medic specialist va putea recomanda cel mai bun tratament in functie de stadiul cancerului, starea generala de sanatate a pacientului si preferintele acestuia.

Cancerului de colon: preventie si screening

La MedLife gasesti mereu un medic bun care poate diagnostica si trata cancerul de colon, asigurand o ingrijire de calitate si o recuperare de succes a pacientului. Cancerul poate fi diagnosticat si stadializat cu precizie de echipele noastre multidisciplinare, alcatuite din medici gastroenterologi, oncologi, radiologi etci.

Punem pacientii in legatura cu cei mai buni specialisti in imagistica oncologica din tara, astfel incat pacientii sa beneficieze de o a doua opinie de expert. Fie ca este vorba despre confirmarea unui diagnostic sau de preventie, radiologii MedLife pot raspunde la intrebarile si preocuparile pacientilor. Unele intrebari pe care le poti lua in considerare atunci cand alegi medicul ar putea include:


Medicii recomanda ca persoanele cu un risc mediu de cancer de colon sa ia in considerare inceperea screeningului pentru cancerul de colon in jurul varstei de 45 de ani. Cu toate acestea, persoanele cu un risc crescut ar trebui sa se gandeasca sa inceapa screeningul mai devreme. Printre persoanele cu un risc crescut se numara cele care au un istoric familial de cancer de colon.

Efectuarea de schimbari in viata de zi cu zi poate reduce riscul de cancer de colon. Pentru a reduce riscul de cancer de colon:


In concluzie, adoptarea unui stil de viata sanatos, screeningul regulat, cunoasterea istoricului familial si intelegerea semnelor si simptomelor sunt strategii cheie in preventia cancerului de colon. Prin respectarea acestor masuri, putem contribui la reducerea riscului de a dezvolta aceasta boala.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cancerul de colon si dieta Stadiile cancerului de colon Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon Recurenta cancerului de colon Cancerul de colon si fumatul Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Simptome cancer de colon 8 mituri despre cancer si explicatiile lor Cancerul de colon - dusman al unei lumi civilizate Cancerul de colon si exercitiile fizice Oboseala constanta - cauze posibile