Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte

Actualizat: 10 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Popa
Consultant medical:

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Generalitati


Cancerul colorectal este o afectiune oncologica multifactoriala, cu numeroase implicatii medicale, sociale si economice, in ciuda numeroaselor tehnici de diagnostic si tratament existente la momentul actual. Pe locul trei la nivel mondial ca incidenta si mortalitate, cancerul colorectal a fost intens cercetat, astfel incat resursele diagnostice si terapeutice au evoluat, permitand vindecarea la pacientii care se prezinta in timp util la medic. 

Factorii de risc si de protectie pentru cancerului colorectal

Desi afectarea colonica si cea rectala prezinta o serie de diferente in ceea ce priveste tabloul clinic, precum si optiunile terapeutice, la baza procesului de transformare maligna se afla factori similari de risc.

Cum evolueaza un polip colonic catre cancer colorectal?

Polipii colonici sunt niste excrescente care apar in colon odata cu inaintarea in varsta (nu este obligatoriu la toti pacientii) si care, in functie de natura lor, pot suferi modificari in timp ce vor duce la transformare maligna. Colonoscopia, o investigatie aparent neplacuta si invaziva pentru pacient, permite vizualizarea acestor polipi, caracterizarea lor si biopsierea cu indepartare atunci cand acestia au dimensiuni de maxim 2-3 cm. Inclusiv in cazuri in care  acestia prezinta invazie, dar care nu s-a extins la nivelul intregului perete colonic, se poate interveni endoscopic pentru rezectie.

Care sunt simptomele determinate de cancerul colorectal?

In functie de localizarea tumorii, cancerul colorectal poate evolua cu urmatoarele manifestari:

Cum diagnosticam cancerul colorectal?

Evaluarea unui pacient cu simptome sau semne ce ridica suspiciunea de cancer colorectal se completeaza cu urmatoarele investigatii:

Tratament

Optiunile terapeutice la pacientii cu cancer colorectal variaza in functie de stadiul tumoral, varsta si comorbiditatile pacientului, dimensiunea tumorii precum si prezenta metastazelor la distanta. Daca in cazul polipilor adenomatosi sau ai celor invadati se poate tenta o rezectia endoscopica, tumorile mari necesita de cele mai multe ori abordare chirurgicala. Resursele oncologice cuprin chimioterapia si/sau radioterapia, in combinatie sau nu cu chirurgia. Rezectia tumorala necesita ulterior supravegehere colonoscopica si imagistica, in vederea preventiei recidivei.

Cum pot preveni cancerul colorectal?

In ciuda imposibilitatii schimbarii "bagajului" genetic, pacientii pot contribui la reducerea riscului de cancer colorectal prin reglarea stilului de viata. Astfel, recomandam evitarea alimentelor procesate, carnii rosii sau grasimilor in exces si adoptatea unui regim bogat in fibre, fructe si legume, peste si alimente bogate in nutrienti. Renuntarea la fumat, alcool, precum si introducerea efortului fizic regulat sunt incurajate. De asemenea, incepand cu varsta de 45 de ani sau cu 10 ani mai devreme decat varsta rudei de gradul I care a fost diagnosticata cu cancer colorectal, se recomanda colonoscopia de screening. Adresarea in timp util la medic poate reprezenta diferenta dintre vindecare si esec terapeutic, mai ales avand in vedere ce impact economic, fizic si psiho-social are cancerul colonic.

Bibliografie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649851/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470380/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493202/


Citeste si despre:

Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon Prevenirea cancerului de colon Mituri despre cancerul de colon Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Cancerul colorectal Profilaxia cancerului colorectal Factori de risc pentru cancerul de colon Diagnosticarea cancerului de colon Utilizarea laxativelor pentru a slabi. Metoda sigura sau periculoasa?