Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie Medicala:
Cancerele ginecologice definesc tumorile maligne ce apar la nivelul tractului genital feminin si includ cancerele ovariene, cancerele de corp uterin, de col uterin, dar si tipuri mai rar intalnite in practica, cum ar fi cancerele vulvare sau vaginale. Desi exista tendinta de a fi privite ca o singura entitate, in realitate, sunt diferente foarte mari intre aceste tipuri de tumori, nu doar privind localizarea, dar si in ceea ce priveste factorii de risc, cauzele de aparitie, modul de evolutie si tratamentul lor.
Cele mai frecvente sunt cancerele de corp uterin (endometru). Apar dupa instalarea menopauzei, iar principalul factor de risc il constituie obezitatea. Cel mai des intalnit semn este o sangerare care apare dupa menopauza sau, la femeile mai tinere, intre menstruatiile normale. In stadii incipiente, tratamentul este chirurgical, urmat sau nu de radioterapie (externa sau brahiterapie). In stadiile avansate sau in formele biologic agresive poate fi necesara chimioterapia. Imunoterapia este indicata in situatii particulare identificate prin teste genetice si este rezervata numai cazurilor metastatice.
In Romania, cele mai des intalnite cancere ginecologice sunt cele de col uterin. Principala cauza este infectia cu virusul HPV (Human papilloma virus). Desi de mai bine de 10 ani exista doua variante de vaccin care pot preveni acest tip de cancer, si este una dintre putinele neoplazii detectabile in stadii incipiente printr-un test simplu – Papanicolau, lipsa unei educatii sanitare si sexuale adecvate a populatiei, plaseaza Romania pe locul I in Europa ca incidenta si mortalitate.
Tratamentul in stadiul I de boala este chirurgical. Uneori este nevoie de radioterapie postoperatorie. Din stadiul II B de boala, tratamentul este reprezentat de combinatia dintre radioterapie si chimioterapie, iar chirurgia nu isi mai gaseste utilitatea. In stadiul metastatic, se utilizeaza chimioterapie cu/fara tratament biologic (anticorpi monoclonali); imunoterapia este utilizata in cazurile de recidiva (inoperabila) sau metastazare, la pacientii care prezinta niste receptori specifici sau testele genetice sugereaza ca raspund la acest tip de tratament.
Cancerele ovariene cuprind o multitudine de tumori maligne – cele mai frecvente sunt cele epiteliale, urmate de tumorile cu celule germinale si tumorile stromale. Cancerele epiteliale, sunt in mare masura determinate de mutatii ale unor gene (cele mai cunoscute fiind genele BRCA), dar o cauza certa poate fi arareori identificata.
Simptomatologia este nespecifica, sugerand mai degraba o afectiune digestiva; de aceea, diagnosticul lor este tardiv, in stadii avansate. Cel mai important rol il are chimioterapia, precedata sau urmata de chirurgie. Medicamentele care tintesc mutatiile BRCA sunt utilizate atat ca terapie de intretinere, cat si ca tratament al unei recidive. Imunoterapia nu are un rol clar.
Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie Medicala:
Imunoterapia defineste diverse tipuri de tratamente oncologice, care determina aparitia unui raspuns imun impotriva unui cancer. Exista doua mari abordari: imunoterapia activa – cea care stimuleaza organismul sa produca anticorpi anti-celule maligne si imunoterapia pasiva – care presupune administrarea unor anticorpi anti-tumorali. Prima abordare se refera la utilizarea vaccinurilor, iar cea de a doua include anticorpi monoclonali sau transferul unor limfocite. In practica, anticorpii monoclonali sunt cei mai utilizati.
Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie Medicala:
In ciuda impresiei populatiei generale, cum ca imunoterapia este un tratament eficient si lipsit de toxicitati, in realitate, tratamentele imune sunt responsabile de un numar foarte mare de efecte adverse: unele asemanatoare chimioterapiei – greata, varsaturi, afectare hepatica, neurologica, etc., iar altele specific acestui tip de tratament. Este vorba de efecte adverse imune – hipo- sau hipertoroidism, pneumonita, pancreatita, hepatita auto-imuna, colita, encefalita.
Din acest motiv, trebuie atent selectati pacientii care beneficiaza de aceasta terapie, iar tratamentul trebuie atent monitorizat.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.