Imunoterapia este o optiune de tratament? vorbim cu Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie despre cancerul reproductiv feminin

Actualizat: 02 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Dragos Median
Medic Primar Oncologie

Donna Medical Center

Ce este cancerul ginecologic?


Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie Medicala:

Cancerele ginecologice definesc tumorile maligne ce apar la nivelul tractului genital feminin si includ cancerele ovariene, cancerele de corp uterin, de col uterin, dar si tipuri mai rar intalnite in practica, cum ar fi cancerele vulvare sau vaginale. Desi exista tendinta de a fi privite ca o singura entitate, in realitate, sunt diferente foarte mari intre aceste tipuri de tumori, nu doar privind localizarea, dar si in ceea ce priveste factorii de risc, cauzele de aparitie, modul de evolutie si tratamentul lor.

Cele mai frecvente sunt cancerele de corp uterin (endometru). Apar dupa instalarea menopauzei, iar principalul factor de risc il constituie obezitatea. Cel mai des intalnit semn este o sangerare care apare dupa menopauza sau, la femeile mai tinere, intre menstruatiile normale. In stadii incipiente, tratamentul este chirurgical, urmat sau nu de radioterapie (externa sau brahiterapie). In stadiile avansate sau in formele biologic agresive poate fi necesara chimioterapia. Imunoterapia este indicata in situatii particulare identificate prin teste genetice si este rezervata numai cazurilor metastatice.

In Romania, cele mai des intalnite cancere ginecologice sunt cele de col uterin. Principala cauza este infectia cu virusul HPV (Human papilloma virus). Desi de mai bine de 10 ani exista doua variante de vaccin care pot preveni acest tip de cancer, si este una dintre putinele neoplazii detectabile in stadii incipiente printr-un test simplu – Papanicolau, lipsa unei educatii sanitare si sexuale adecvate a populatiei, plaseaza Romania pe locul I in Europa ca incidenta si mortalitate.

Tratamentul in stadiul I de boala este chirurgical. Uneori este nevoie de radioterapie postoperatorie. Din stadiul II B de boala, tratamentul este reprezentat de combinatia dintre radioterapie si chimioterapie, iar chirurgia nu isi mai gaseste utilitatea. In stadiul metastatic, se utilizeaza chimioterapie cu/fara tratament biologic (anticorpi monoclonali); imunoterapia este utilizata in cazurile de recidiva (inoperabila) sau metastazare, la pacientii care prezinta niste receptori specifici sau testele genetice sugereaza ca raspund la acest tip de tratament.

Cancerele ovariene cuprind o multitudine de tumori maligne – cele mai frecvente sunt cele epiteliale, urmate de tumorile cu celule germinale si tumorile stromale. Cancerele epiteliale, sunt in mare masura determinate de mutatii ale unor gene (cele mai cunoscute fiind genele BRCA), dar o cauza certa poate fi arareori identificata.

Simptomatologia este nespecifica, sugerand mai degraba o afectiune digestiva; de aceea, diagnosticul lor este tardiv, in stadii avansate. Cel mai important rol il are chimioterapia, precedata sau urmata de chirurgie. Medicamentele care tintesc mutatiile BRCA sunt utilizate atat ca terapie de intretinere, cat si ca tratament al unei recidive. Imunoterapia nu are un rol clar.

Ce este imunoterapia?

Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie Medicala:

Imunoterapia defineste diverse tipuri de tratamente oncologice, care determina aparitia unui raspuns imun impotriva unui cancer. Exista doua mari abordari: imunoterapia activa – cea care stimuleaza organismul sa produca anticorpi anti-celule maligne si imunoterapia pasiva – care presupune administrarea unor anticorpi anti-tumorali. Prima abordare se refera la utilizarea vaccinurilor, iar cea de a doua include anticorpi monoclonali sau transferul unor limfocite. In practica, anticorpii monoclonali sunt cei mai utilizati.

Efecte secundare posibile din imunoterapie

Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie Medicala:

In ciuda impresiei populatiei generale, cum ca imunoterapia este un tratament eficient si lipsit de toxicitati, in realitate, tratamentele imune sunt responsabile de un numar foarte mare de efecte adverse: unele asemanatoare chimioterapiei – greata, varsaturi, afectare hepatica, neurologica, etc., iar altele specific acestui tip de tratament. Este vorba de efecte adverse imune – hipo- sau hipertoroidism, pneumonita, pancreatita, hepatita auto-imuna, colita, encefalita.

Din acest motiv, trebuie atent selectati pacientii care beneficiaza de aceasta terapie, iar tratamentul trebuie atent monitorizat.


Citeste si despre:

Cancerul ovarian Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala (2008) Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Norme de prescriere a retetelor medicale Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Prof. Dr. Kürsat Rahmi Serin, medic specializat in chirurgie hepato-bilio-pancreatica si transplant hepatic, ofera consultatii in Romania, pe 17 iunie! Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania 29 Iulie – Consultanta de tip Second Opinion cu Prof. Dr. Kürsat Rahmi Serin, medic specializat in chirurgia hepato-bilio-pancreatica si transplantul hepatic 16 Septembrie 2023 Prof. Dr. Kürsat Rahmi SERIN si Prof. Dr. Sadik Server aduc expertiza lor medicala la Brasov Terminologie in domeniul oncologiei Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Contract cadru 2009
Cere sfatul medicului ×