'Informeaza-te acum despre BPOC. Nu lasa boala sa se agraveze'

Actualizat: 18 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Multe persoane care au risc de a dezvolta o boala pulmonara obstructiva cronica isi ignora simptomele si aleg sa gaseasca tot felul de scuze pentru suferinta lor progresiva. BPOC sau bronhopneumopatia obstructiva cronica se defineste ca o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii produsa de fumat.

Prezenti la conferinta de presa ("BPOC pe intelesul tuturor") ce a marcat Ziua Mondiala BPOC (17 noiembrie 2010), prof. univ. dr. Florin Mihaltan (Presedintele Societatii Romane de Pneumologie) si prof. univ. dr. Miron Bogdan (presedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii) au atras atentia asupra faptului ca buna informare si depistarea precoce a bolii are ca efect ameliorarea calitatii vietii si al potentialului socio-economic al persoanelor afectate de BPOC.

Statisticile de la nivel mondial vorbesc despre gravitatea acestei afectiuni. 210 milioane de persoane sufera de BPOC. Unul din zece adulti cu varsta de peste 40 de ani poate avea o boala pulmonara obstructiva cronica. Mai mult decat atat, 3 milioane de oameni mor din cauza acestor afectiuni, in fiecare an. Bronhopneumopatia obstructiva cronica ucide un numar de oameni mult mai mare comparativ cu HIV/SIDA sau cancerul. In urmatorii zece ani, BPOC, o boala insuficient cunoscuta si ignorata pana de curand va deveni a treia cauza de deces la nivel mondial. si tot la nivel mondial, rata de sub-diagnosticare este extrem de ridicata: pana la 50%. 90% din decesele cauzate de BPOC se inregistreaza in tarile cu venituri mici-medii.

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan a prezentat pe langa simptomele (tuse, dispnee, expectoratie, raceli frecvente) si cauzele aparitiei bolilor pulmonare obstructive cronice si un profil al pacientului cu BPOC. "Daca in mod traditional bolnavul de BPOC se prezenta ca fiind un individ de sex masculin, de peste 65 de ani, fumator de foarte multa vreme si cu o conditie social redusa, in prezent aproximativ 10% din populatia cu varsta mai mica de 40 de ani are o forma moderata de BPOC. Bronhopneumopatia obstructiva cronica nu este o boala a varstnicului, iar aceasta afectiune limiteaza capacitatea pacientilor in plina maturitate de a lucra si de a-si desfasura activitatile cotidiene", a declarat prof. univ. dr. Florin Mihaltan.

Dincolo de suferinta fizica provocata pacientilor (senzatie de sufocare, tuse cronica, alte probleme respiratorii) bolile pulmonare obstructive cronice reprezinta si o povara economica majora pentru bugetele nationale de sanatate. Costurile directe legate de boala sunt cele ce privesc actul medical incluzand aici costurile consultatiilor, internarilor, medicatiei si masurilor de urmarire a evolutiei bolii in timp. Costurile indirecte se refera la costurile financiare si sociale generate de boala (de pilda absenteismul de la locul de munca sau costurile generate de necesitatea asistentei pacientului cu BPOC.

Prof. univ. dr. Miron Bogdan a vorbit despre "Povara BPOC in Romania". Domnia sa a prezentat cateva statistici furnizate de scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar (www.drg.ro). Potrivit acestora, in Romania au fost inregistrate, in anul 2009, 113 440 cazuri de BPOC, dintre care 71 557 cazuri au prezentat o forma severa a afectiunii. Domnia sa a vorbit si despre eficienta "Programului STOP FUMAT" in care Ministerul Sanatatii a investit aprox 500 lei pentru ca un fumator sa renunte la fumat, o data. Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate a economisit cel putin 1.000 lei per an pentru fiecare fumator care a renuntat la acest viciu inainte de a face BPOC. Aproximativ 1.000 fosti fumatori au fost "salvati" de la a face BPOC, astfel ca au fost economisiti pe an 1. 000.000 de lei.

Chiar daca fumatul este cauza principala de BPOC (aproximativ 60% din cazuri), exista si alti factori care pot sa imbolnaveasca o persoana care nu a fumat niciodata! Acestia sunt poluarea industriala si poluarea casnica, adica fumul care rezulta din arderea combustibililor fosili.

De ce este importanta diagnosticarea precoce a BPOC?

in lipsa tratamentului BPOC este o afectiune progresiva, care pe masura ce se agraveaza, modifica dramatic activitatile zilnice ale pacientilor, care ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, se plimba sau chiar cand se spala sau se imbraca dimineata. Romania se situeaza pe locul 3 in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de BPOC in randul barbatilor. Exista aproximativ un milion de bolnavi, dintre care circa 100.000 sunt in stadii avansate de boala.

In lume, BPOC este singura cauza majora de deces care a crescut in ultimii ani cu 163%. Comparativ, bolile cardiovasculare au scazut cu 59% iar accidentele vasculare cerebrale au scazut cu 64%. Bronhopneumopatia obstructiva cronica nu este vindecabila dar tratamentul corect si administrat permanent amelioreaza simptomele si controleaza evolutia bolii.

Este importanta informarea si sensibilizarea populatiei cu privire la persoanele diagnosticate cu BPOC. Prof. univ. dr. Florin Mihaltan a enuntat si cateva mesaje pentru a marca Ziua Mondiala BPOC. Printre acestea: "Informatia inseamna viata. Du-te din timp la medic!", "Infromeaza-te acum despre BPOC. Nu lasa boala sa se agraveze" sau "Lasa-te de fumat si bucura-te de o viata sanatoasa".


Citeste si despre:

Ce nu ai stiut pana acum despre dezechilibrele hormonale Nu confunda batranetea cu BPOC, boala de plamani! Reabilitarea pulmonara in BPOC Exercitii de respiratie pentru persoanele cu BPOC Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna GE 132 – Secretul japonez al sanatatii si longevitatii Alimentul care creste periculos riscul de cancer Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Cat de sanatos este zambetul tau? Mituri periculoase despre boala pulmonara obstructiva cronica Mituri despre Boala Parkinson Informatii esentiale despre talasemie Notiuni generale despre glaucom Boala Hailey-Hailey Lepra sau boala Hansen
Cere sfatul medicului ×